Receptek  
 


 



































 

   

Csavart sajtos

Hozzávalók:

1 mélyhűtött leveles tészta
50g parmezán sajt
100g trappista sajt
pirospaprika

Elkészítés:

A sütőt 190°C-ra előmelegítjük. A tésztát 1 cm-es vastagságúra nyújtjuk, meghintjük az apróra reszelt sajtokkal, megszórjuk pirospaprikával, félbehajtjuk, majd ismét eredeti nagyságára nyújtjuk. 1 cm széles csíkokat vágunk, melyeket mindkét végükön megtekerünk. Sütőlemezen ropogósra sütjük (kb. 10 perc) és kihűlve tálaljuk.

Kitűnő rágcsálnivaló.

Sajtosrúd

Hozzávalók:

40 dkg liszt
25 dkg margarin
20 dkg reszelt sajt
2 tojássárgája
2 dl tejföl

Ízlés szerint tetejére:

sajt
mák
szezámmag
köménymag

Elkészítés:

A hozzávalókat összegyúrjuk, 1 órai pihentetés után 2-3 mm vastagságúra kinyújtjuk, tojással lekenjük, beszórjuk (amivel éppen akarjuk), derelyevágóval egy centi széles, 10 centi hosszú csíkokat vágunk és lisztezett sütolemezre rakjuk. Forró sütobe tesszük, szép pirosra sütjük (gyorsan sül).

Nagyon finom. Sokáig elálló sütemény.

Sajtos rúd II.

Hozzávalók:

60 dkg liszt
1 kocka margarin (25 dkg)
1 tojás
1 kk. szalalkáli tejben megfuttatva
10 dkg reszelt sajt

annyi tejföl, hogy a tészta lágy legyen

A tetejére

1 tojás
1 kk. köménymag
5 dkg reszelt sajt

Elkészítés:

A lisztet a margarinnal összemorzsoljuk, majd eldolgozzuk a többi hozzávalóval. A tésztát 1 cm vastagságúra kinyújtjuk. Hosszú csíkokat vágunk, tepsibe tesszük, tetejüket megkenjük tojással, megszórjuk köménymaggal, reszelt sajttal, pici sóval. Forró sütőben, közepes tűznél kb. 1/2 órát sütjük.

Sörkifli

Hozzávalók:

50 dkg liszt
25 dkg margarin
2 dkg éleszto
egy kávéskanál szalkália
15 dkg trapista sajt
1 evokanál só 
4 tojás
kevés tej

Elkészítés:

Az élesztot kevés tejben felfuttatjuk, a margarint a liszttel, sóval, szalkáliával elmorzsoljuk, beletesszük a reszelt sajt felét, majd egy egész tojással és 2 tojás sárgájával, az élesztovel és kevés tejjel összegyurjuk.
Fél óráig meleg helyen kelesztjük, újból összegyurjuk, és kis cipókat formálunk belole (kb. 6-8). A cipókat egyenként kerekre nyújtjuk, átlósan átvágva 12 részre szabjuk, és a cikkeket szélrol feltekerjük. A kis kifliket tojás sárgájával megkenjük, reszelt sajttal megszórjuk, és forró sütoben világossárgára sütjük. Sokáig puha marad.

Tepertős pogácsa

Hozzávalók:

25 dkg teperto
50 dkg liszt
2 tojássárgája

bors
kb. 1 dl tejföl
1/2 dl fehérbor
2 dkg éleszto
kb. 5 dkg zsír 

kenéshez

1 tojás

Elkészítés:

A tepertot ledaráljuk. Hozzáadjuk a liszthez, elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a tojássárgáját, sóval, borssal ízesítjük. Beletesszük a tejfölt, a fehérbort, és az elozoleg langyos tejben felfuttatott élesztot. Jól összegyúrjuk, majd annyi zsírt dolgozunk bele, hogy jó puha tészta legyen. Huvös helyen fél órát pihentetjük, majd kinyújtjuk, és háromszor hajtogatjuk. Minden hajtogatás közben 15-20 percet pihentetjük a tésztát. Végül ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, tetejét késsel megrácsozzuk, kiszaggatjuk, és felvert tojással megkenjük. Forró sütoben aranybarnára sütjük.

(A tésztát ajánlatos elozo este elkészíteni, másnapig, a sütésig, hutoben pihentetni.)


Tepertös pogácsa II.

Hozzávalók:

A tésztához

700 g liszt
300 g tepertő
50 g sertészsír
20 g élesztő
2 db tojássárgája
1 dl száraz fehérbor
1,5 dl tej
őrölt bors

A szóráshoz

100 g liszt

A kenéshez

1 db tojás

Elkészítés:

A tepertőt ledaráljuk, és a zsírral, sóval, őrölt borssal és kevés liszttel összedolgozva hűtőbe tesszük felhasználásig. A tejet meglangyosítjuk, elkeverünk benne kb. 20 g lisztet, belemorzsoljuk az élesztőt, megkelesztjük. A megmaradt lisztből, - ha a kovász duplájára növekedett - a tojás sárgájával, a borral, és sóval közepes keménységű tésztát gyúrunk. Kelesztjük, majd lóhere formájúra nyújtjuk, közepére helyezzük a tepertős tömeget, a füleket a tepertős tömegre hajtjuk, kinyújtjuk, szimplára hajtjuk, és hűtőbe tesszük. További hajtogatás 1 dupla, egy szimpla, egy dupla. Természetesen a hajtogatások között a tésztát hűtőben pihentetjük. Az utolsó pihentetés után 2,5 cm vastagra nyújtjuk, tetejét 2 mm mélyen bevagdossuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, kézzel megsodorjuk (formázzuk), tetejét megkenjük a felvert tojással, sütőlemezre tesszük, utókelesztjük.

Forró sütőben aranysárgára sütjük.




 

   

     

     

       



  
 
                      

Video-DVD-Centrum Toplista Hungarian Web Toplista A-STAT - a halálpontos webstatisztika Toplapok.hu - a statisztika


InterStat.hu