Csavart
sajtos
Hozzávalók:
1 mélyhűtött leveles tészta
50g
parmezán sajt
100g trappista
sajt
pirospaprika
Elkészítés:
A sütőt
190°C-ra előmelegítjük. A
tésztát 1 cm-es vastagságúra nyújtjuk, meghintjük
az apróra reszelt sajtokkal, megszórjuk
pirospaprikával, félbehajtjuk, majd ismét eredeti
nagyságára nyújtjuk. 1 cm
széles csíkokat vágunk, melyeket mindkét végükön
megtekerünk. Sütőlemezen ropogósra sütjük (kb. 10
perc) és kihűlve
tálaljuk.
Kitűnő
rágcsálnivaló.
Sajtosrúd
Hozzávalók:
40 dkg liszt
25 dkg margarin
20 dkg reszelt sajt
2
tojássárgája
2 dl tejföl
só
Ízlés szerint
tetejére:
sajt
mák
szezámmag
köménymag
Elkészítés:
A
hozzávalókat összegyúrjuk, 1 órai pihentetés után
2-3 mm vastagságúra kinyújtjuk, tojással lekenjük,
beszórjuk (amivel éppen akarjuk), derelyevágóval
egy centi széles, 10 centi hosszú csíkokat vágunk
és lisztezett sütolemezre rakjuk. Forró sütobe
tesszük, szép pirosra sütjük (gyorsan
sül).
Nagyon
finom. Sokáig elálló sütemény.
Sajtos rúd II.
Hozzávalók:
60 dkg liszt
1 kocka
margarin (25 dkg)
1 tojás
1 kk. szalalkáli
tejben megfuttatva
10 dkg reszelt
sajt
só
annyi tejföl, hogy a tészta lágy
legyen
A
tetejére
1 tojás
1
kk. köménymag
5 dkg reszelt sajt
só
Elkészítés:
A lisztet
a margarinnal összemorzsoljuk, majd eldolgozzuk a
többi hozzávalóval. A tésztát 1 cm vastagságúra
kinyújtjuk. Hosszú csíkokat vágunk, tepsibe
tesszük, tetejüket megkenjük tojással, megszórjuk
köménymaggal, reszelt sajttal, pici sóval. Forró
sütőben, közepes tűznél kb. 1/2 órát
sütjük.
Sörkifli
Hozzávalók:
50 dkg liszt
25 dkg margarin
2 dkg éleszto
egy
kávéskanál szalkália
15 dkg trapista sajt
1 evokanál só
4 tojás
kevés tej
Elkészítés:
Az
élesztot kevés tejben felfuttatjuk, a margarint a
liszttel, sóval, szalkáliával elmorzsoljuk,
beletesszük a reszelt sajt felét, majd egy egész
tojással és 2 tojás sárgájával, az élesztovel és
kevés tejjel összegyurjuk.
Fél óráig meleg helyen kelesztjük,
újból összegyurjuk, és kis cipókat formálunk
belole (kb. 6-8). A cipókat egyenként kerekre
nyújtjuk, átlósan átvágva 12 részre szabjuk, és a
cikkeket szélrol feltekerjük. A kis kifliket tojás
sárgájával megkenjük, reszelt sajttal megszórjuk,
és forró sütoben világossárgára sütjük. Sokáig
puha marad.
Tepertős
pogácsa
Hozzávalók:
25 dkg teperto
50 dkg liszt
2 tojássárgája
só
bors
kb. 1 dl tejföl
1/2 dl fehérbor
2 dkg éleszto
kb. 5 dkg zsír
kenéshez
1
tojás
Elkészítés:
A
tepertot ledaráljuk. Hozzáadjuk a liszthez,
elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a tojássárgáját, sóval,
borssal ízesítjük. Beletesszük a tejfölt, a
fehérbort, és az elozoleg langyos tejben
felfuttatott élesztot. Jól összegyúrjuk, majd
annyi zsírt dolgozunk bele, hogy jó puha tészta
legyen. Huvös helyen fél órát pihentetjük, majd
kinyújtjuk, és háromszor hajtogatjuk. Minden
hajtogatás közben 15-20 percet pihentetjük a
tésztát. Végül ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk,
tetejét késsel megrácsozzuk, kiszaggatjuk, és
felvert tojással megkenjük. Forró sütoben
aranybarnára sütjük.
(A tésztát ajánlatos elozo
este elkészíteni, másnapig, a sütésig, hutoben
pihentetni.)