Receptek  
 


 



































 

   

Ételek és italok csecsemőknek  
 
 
Mikor a baba megszületik, 4-6 hónapos koráig csak anyatejre van szüksége. Viszont egyre növekvő étvágya jelzi, hogy ettől az időtől kezdődően, kiegészítőkre van szüksége. A kiegészítőkhöz, az anyatej mellett, fokozatosan szoktatjuk hozzá a babát.
Íme egy pár recept , mik is lehetnek ezek a kiegészítők.
 
Turmixok, innivalók csecsemőknek

Almaturmix 

2 dl forralt és kihutött vízhez 1 púpozott evokanál finomra reszelt almát, néhány csepp citromlét és 1 kávéskanál porcukrot vagy mézet keverünk. Turmixoljuk.

Banánturmix 

2 dl forralt és kihutött vízhez vagy tejhez (piciknek a tej tápszer vagy anyatej legyen) negyed banánt és 1 kávéskanál porcukrot vagy mézet keverünk. Turmixoljuk.

Limonádé 

1 nagy citrom levét kipréseljük, elkeverjük 2-3 evokanál porcukorral vagy mézzel, felöntjük 1 liter vízzel vagy csipkebogyóteával. 

Meggyturmix 

2 dl forralt és kihutött vízhez vagy tejhez (piciknek a tej tápszer vagy anyatej legyen)  10 db kimagozott meghámozott meggyet és 1 evokanál porcukrot vagy mézet keverünk. Turmixoljuk.

Öszi- vagy sárgabarackturmix 

2 dl forralt és kihutött vízhez vagy tejhez (piciknek a tej tápszer vagy anyatej legyen) 1 db kimagozott, meghámozott és apróra vágott oszibarackot (vagy 2 db kimagozott, meghámozott és felaprított sárgabarackot) és 1 kávéskanál porcukrot vagy mézet keverünk. Turmixoljuk.

Paradicsomturmix 

2 dl forralt és lehutött vízhez 1 nagyobb vagy 2 kisebb meghámozott, kimagozott és szitán áttört paradicsomot és 1 kávéskanál cukrot keverünk. Turmixoljuk.

Fözelékek csecsemöknek 


 A csecsemoknek készülo fozelékekhez szinte bármilyen zöldségfélét felhasználhatunk (a babot, lencsét, káposztát kivéve). A legkisebbeknek ajánlott a krumpli, répa, sütotök, paradicsom, késobb, a baba ízlésének megfeleloen adhatunk sóskát, spenótot, tököt, karfiolt, karalábét, kelkáposztát, sárga- és zöldborsót, zöldbabot. A zöldséget apró darabokra vágjuk (ha nem krumplifozeléket készítünk, az egyéb zöldségfélékbol készült fozeléket is krumplival surítjük, tehát a répafozelék alapanyaga: fele répa, fele krumpli stb.), és annyi vízben, ami ellepi, puhára pároljuk. A fozovízet is felhasználva anyatejjel vagy tápszerrel pépesítjük. Nagyobb csecsemoknek 1 kávéskanál margarinnal dúsíthatjuk, csipetnyi sóval, cukorral vagy vegetával ízesíthetjük.

Gesztenyefözelék (szinte minden baba nagyon szereti) 

15-20 szem nyers szelídgesztenyét alaposan mossunk meg, éles késsel vágjuk be a héjukat kereszt alakban, ezután tegyük be oket a forró sütobe kb. 10 percre, amíg a héjuk szétnyílik. Ezután a sütobol kivéve kihutjük, majd gondosan megpucoljuk a gesztenyét, majd annyi vízben, ami szuken ellepi puhára fozzük. Miután megfott, 1 evokanál mézzel pépesítsük. Ha a baba még nagyon ragaszkodik a tej ízéhez, a gesztenye fozovizét, amikor a gesztenye már majdnem puha, felönthetjük 1 dl tejjel (tápszerrel), vagy a pépesítésnél keverhetünk a fozelékbe 1/2 dl anyatejet.

Borsópüré 

Az elozo este beáztatott feles borsót (lehet száraz zöldborsó vagy sárgaborsó) csipetnyi sóval és cukorral, egy egészen kicsi fej egész hagymával, egy fél fehérrépával, egy kis szelet zellerrel és néhány szál petrezselyemzölddel kb. 30 percig lassú tuzön puhára fozzük. A zöldségeket kivesszük, a borsót 1 kávéskanál margarinnal és tejjel (kicsiknek anyatejjel vagy tápszerrel, nagyobbaknak tejszínnel) pépesítjük.

Brokkolifözelék 


    4-5 brokkolirózsát 1 krumplival köménnyel, csipetnyi sóval, cukorral ízesített vízben puhára párolunk. Tejjel (piciknek anyatejjel vagy tápszerrel) tejszínnel, pár csepp citromlével pépesítjük.

Céklafözelék 

Az apróra vágott céklát 1 apróra vágott krumplival puhára fozzük, csipetnyi köménnyel és sóval vagy vegetával, néhány csepp citromlével ízesítve 1dl tejjel (piciknek anyatejjel vagy tápszerrel) pépesítjük.  

Hagymafözelék 

1 reszelt vöröshagymát kis olajon üvegesre dinsztelünk, hozzáadunk 1 apróra vágott krumplit, csipet sót, kevés vizet  és puhára fozzük. Tejjel (kicsiknek anyatejjel vagy tápszerrel, nagyobbaknak tejszínnel),  pár csepp citromlével pépesítjük.

Paradicsomos krumplifözelék 

Az apróra vágott krumplit puhára fozzük. Mikor megfott 1 evokanál paradicsompürét, ízlés szerint cukrot (a paradicsom általában túl savanyú a babáknak!) és egy csipet sót keverünk bele, még egyszer jól felforraljuk, aztán pépesítjük.

Falatkák 

10-12 hónapos kortól a babák szívesen esznek apró kenyérfalatkákat. Nagyon vékonyra szeletelt kenyérbol készítsük (a legjobb az elore szeletelt szendvicskenyér). A szeleteket az  alábbi krémekkel kenhetjük meg (vékonyan), aztán apró kockákra vágva a baba szájába adjuk. Nagyobbak szívesen eszik egyedül is a falatkákat. Nekik készülhetnek karikára vágott kiflibol is. 


 Krémek a falatkákhoz: 
 A krémeket megsózni nem kell, mert a margarin vagy krémsajt, amibol készülnek eleve sós.)


Almás krémsajt

1evokanálnyi krémsajtot (pl. Tejszínes krémsajt) összekeverünk egy evokanálnyi üvegreszelon lereszelt almával.


Gyümölcsös túrókrém

1 evokanál szitán áttört tehéntúrót habosra keverünk 1 evokanálnyi szintén áttört puha gyümölccsel vagy gyümölcslével (meggyel, sárga- vagy oszibarackkal, banánnal, 1 evokanálnyi narancslével). Cukorral (vaníliás cukorral a legfinomabb) vagy mézzel  és pár csepp citromlével ízesítjük.


Húskrém

1 evokanálnyi darált fott csirkehúst jól kikeverünk 1 evokanálnyi margarinnal. Ízesíthetjük finomra reszelt zöldpaprikával, sajttal, apróra vágott snidlinggel.


Májkrém 


1 evokanálnyi darált fott csirke- vagy sertésmájat habosra keverünk 1 evokanálnyi margarinnal. Nagyobbaknak keverhetünk bele cseppnyi mustárt.


Paprikakrém 

2 evokanál margarint habosra keverünk 2 kávéskanál nagyon finomra reszelt nem csípos zöldpaprikával.


Párizsis krém

1 evokanál nagyon finomra vagdalt és szétnyomkodott (vagy megdarált) párizsit jól kikeverünk 1 evokanál margarinnal. Ízesíthetjük 1 mokkáskanálnyi finomra reszelt édes zöldpaprikával.


Sajtos krém

1 evokanál finomra reszelt sajtot (pl. Trapista) jól összekeverünk 1 evokanál margarinnal. Ezt is ízesíthetjük 1 mokkáskanálnyi finomra reszelt édes zöldpaprikával vagy 1 mokkáskanál paradicsompürével.


Sonkás krém

1 evokanál nagyon finomra vagdalt és szétnyomkodott (vagy megdarált) gépsonkát jól kikeverünk 1 evokanál margarinnal. Ízesíthetjük 1 mokkáskanálnyi finomra reszelt édes zöldpaprikával.


Szalonnakrém

1 evokanál margarint elkeverünk 1 kávéskanálnyi nagyon finomra reszelt édes zöldpaprikával és 2 kávéskanálnyi elkapart vagy ledarált (pl. erdélyi) szalonnával. (A pici, 10 hónap körüli babák is nagyon szeretik.)


Gyümölcsleves 

2 dl vizet 1 evokanál kristálycukorral 1-2 szem szegfuszeggel, körömnyi fahéjdarabkával és kis szelet citromhéjjal felforralunk (1 évesnél kisebb babáknál csak cukorral). A felforrt vízbol a fuszereket leszurjük, majd beleteszünk 10 dkg értelemszeruen megtisztított és feldarabolt gyümölcsöt (sárga- vagy oszibarackot, meggyet, cseresznyét, almát, körtét), és 5-10 percig fozzük. (Finomabb a leves, ha ezután a gyümölcs felét turmixoljuk, majd a turmixolt gyümölcsöt újra a levesbe tesszük.) Egy zacskós vaníliás pudingporból 1 csapott evokanálnyit elkeverünk 1 dl tejjel (1 évesnél kisebb babáknak tápszerrel). A pudingos tejet a levesbe öntjük. A levest folyamatosan kevergetve még egyszer felforraljuk. Kisbabáknak pépesítve, szitán áttörve akár cumisüvegbol is adhatjuk. Nagyobbaknak kis tálkában tejszínhabrózsával díszítve tálaljuk.

Gyümölcsös krémtúró 


    10 dkg tehéntúrót és 10 dkg friss (megtisztított és feldarabolt) vagy fagyasztott gyümölcsöt a gyümölcs fajtájától függo mennyiségu cukorral merülomixerrel vagy turmixgépben teljesen pépesre keverünk. (Egy éves kor alatt ajánlott gyümölcsök: oszi- és sárgabarack, meggy, banán, narancs. Semmiképp ne adjunk kisbabának málnát vagy epret. Ribizlinek pedig csak a jól leszurt levét keverjük a túróhoz.)

   Kalács 


    50 dkg sima lisztben elmorzsolunk 3 dkg élesztot, hozzáadunk egy csipet sót, 5 dkg porcukrot, összekeverjük. Belereszelünk 5 dkg kemény margarint, beleöntünk 3 dl tejet, és jól összekeverjük. A tésztát kétfelé osztjuk. Az egyik felébe beleszórunk 1-2 evokanál kakaóport. A kétféle tésztát külön-külön fényesre, simára dagasztjuk. Meleg helyen másfél órát kelesztjük. A megkelt tésztából liszttel meghintett deszkán hengert formázunk, és kis darabokra vágjuk. A darabokból kb. 1 cm átméroju és 10 cm hosszú rudakat sodrunk. Három rudat (legyen köztük barna és sárga is) a végüknél csepp felvert tojással összeragasztunk, és egybefonjuk oket, mint a copfot, így apró kalácsokat kapunk. A kalácsokat kikent, kilisztezett tepsibe rakjuk, aztán még fél óráig kelesztjük. Ezután felvert tojással megkenjük, esetleg nagyobb szemu kristálycukorral vagy színes díszítocukorral megszórjuk. Elomelegített sütoben (180°C) megsütjük.

Karfiolpaprikás 


    A karfiolt (5-6 kisebb rózsányit) sós vízben apró rózsákra szedve 5 percig elofozzük. Zsiradékon üvegesre párolunk 1 kávéskanál reszelt hagymát, rászórunk 1/2 kávéskanál édes pirospaprikát, hozzáadjuk a karfiolt, csipet sót (vagy vegetát) és kevés vizet aláöntve puhára pároljuk. Tejszínnel, zöldpetrezselyemmel ízesítjük. (Nagyobbaknak tejfölös habarással surítjük. A habarás után jól kiforraljuk).

Sárgarépás krumplipüré 

1 db kis krumlit és 1 kis sárgarépát megtisztítunk, apróra vágunk, és annyi csipetnyi sóval és cukorral ízesített vízben, amennyi éppen ellepi, puhára pároljuk. Ha megfott (addigra a levét szinte teljesen beszívja, 1 dl tejjel (piciknek anyatejjel vagy tápszerrel) felöntjük, és még egyszer felforraljuk. Ezután egy kávéskanál margarinnal elkeverjük, szitán áttörjük vagy turmixoljuk.

Sárgarépaturmix 

2 dl forralt és kihutött vízhez 2 púpozott evokanálnyi finomra reszelt répát, néhány csepp citromlét és 1 kávéskanál porcukrot vagy mézet keverünk. Turmixoljuk.

Sütötökkrém (édesség) 

25 dkg megsütött vagy mikrohullámú sütoben megpárolt (fozolé nélküli, száraz) sütotököt szitán áttörünk, habosra keverjük 1 evokanál margarinnal, 2 evokanál (ízlés szerint vaníliás vagy fahéjas) porcukorral. Nagyobbaknak tejszínhabbal, mazsolával díszítjük.

Sütötökpüré 

Az apróra vágott tököt megfozzük (fozhetjük mikrohullámú sütoben is) és összeturmixoljuk 1,5 dl tejszínnel (csecsemoknek 1 dl tápszerrel) és pár csepp citromlével.

Tejberizs 

5 evokanál megmosott rizst 1 dl enyhén sós vízben teszünk fel fozni. Ha a rizs beszívta a vizet, 2,5 dl cukros tejjel felöntjük, és nagyon lassan puhára fozzük.

Túrópuding gyümölccsel 

1.

2 evokanál étkezési keményítot elkeverünk 1 dl vízzel (vagy tejjel), 1 dl pépesített gyümölccsel vagy gyümölcslével (sárga- vagy oszibarackkal, meggyel, banánnal, ribizli-, narancs- vagy mandarinlével...) és a gyümölcs fajtájától függoen 1 zacskó vaníliás cukorral és 1-2 evokanál kristálycukorral, majd az így kapott krémbe belekeverünk 10 dkg szitán áttört tehéntúrót. Ezután vajjal nagyon vékonyan kikent apró pudingformába vagy egy mély tuzálló tálkába töltjük úgy, hogy a massza csak a forma 2/3 részéig érjen, majd a tálkát egy ujjnyi forró vízzel megtöltött nagyobb edénybe állítva elomelegített sütobe tesszük. Addig sütjük, míg a puding besurusödik, megkocsonyásodik (ha az ujjunkkal enyhén benyomjuk, rugalmas). Miután kihult tálalhatjuk a formából óvatosan kiborítva tejszínhabbal vagy mézzel ízesített friss gyümölcspéppel, olvasztott csokoládéval. 


2. 

Fél zacskó vaníliás pudingport elkeverünk 1 dl vízzel (vagy tejjel), 1 dl pépesített gyümölccsel vagy gyümölcslével (sárga- vagy oszibarackkal, meggyel, banánnal, ribizli-, narancs- vagy mandarinlével...) és a gyümölcs fajtájától függoen 2-3 evokanál cukorral, majd az így kapott krémbe belekeverünk 10 dkg szitán áttört tehéntúrót. Ezután állandó kevergetés mellett felforraljuk, és addig fozzük, amíg besurusödik (a forrástól számítva csak 1-2 perc). Ezután vízzel kiöblített apró pudingformába vagy egy mély tálkába töltjük. Miután kihult tálalhatjuk tejszínhabbal, mézzel ízesített friss gyümölcspéppel.

Vaníliás túrópuding 

1.

2 evokanál étkezési keményítot elkeverünk 2 dl vízzel (vagy tejjel), 1 zacskó vaníliás cukorral és 1-2 evokanál kristálycukorral, majd az így kapott krémbe belekeverünk 10 dkg szitán áttört tehéntúrót.  Ezután vajjal nagyon vékonyan kikent apró pudingformába vagy egy mély tuzálló tálkába töltjük úgy, hogy a massza csak a forma 2/3 részéig érjen, majd a tálkát egy ujjnyi forró vízzel megtöltött nagyobb edénybe állítva elomelegített sütobe tesszük. Addig sütjük, míg a puding besurusödik, megkocsonyásodik (ha az ujjunkkal enyhén benyomjuk, rugalmas). Miután kihult tálalhatjuk a formából óvatosan kiborítva tejszínhabbal vagy mézzel ízesített friss gyümölcspéppel, olvasztott csokoládéval. 
 

2.

Fél zacskó vaníliás pudingport elkeverünk 2 dl vízzel (vagy tejjel), 2-3 evokanál cukorral, majd az így kapott krémbe belekeverünk 10 dkg szitán áttört tehéntúrót. Ezután állandó kevergetés mellett felforraljuk, és addig fozzük, amíg besurusödik (a forrástól számítva csak 1-2 perc). Ezután vízzel kiöblített apró pudingformába vagy egy mély tálkába töltjük. Miután kihult tálalhatjuk tejszínhabbal, mézzel ízesített friss gyümölcspéppel vagy olvasztott csokoládéval.

Zabkása 

A zabpelyhet szurokanálba téve folyó víz alatt lemossuk. Cukros tejben 1 kávéskanál margarinnal puhára fozzük. Apróra vágott gyümölcsbefottel, mazsolával dúsítható.

Zöldbabpaprikás 

15-20 dkg zöldbababot feldarabolva enyhén sós vízben 5 percig elofozünk. Zsiradékon üvegesre párolunk 1 kávéskanál reszelt hagymát, rászórunk 1/2 mokkáskanál édes pirospaprikát, hozzáadjuk a zöldbabot, csipet sót (vagy vegetát) és kevés vizet aláöntve puhára pároljuk. Tejszínnel, zöldpetrezselyemmel ízesítjük. (Nagyobbaknak tejfölös habarással surítjük. A habarás után jól kiforraljuk).

 


 

   

     

     

       



  
 
                      

Video-DVD-Centrum Toplista Hungarian Web Toplista A-STAT - a halálpontos webstatisztika Toplapok.hu - a statisztika


InterStat.hu