Hortobágyi húsos palacsinta
Hozzávalók:
8 db
palacsinta 15-20
dkg csirkehúsból készült paprikás 2 dl
tejföl
Elkészítés:
A paprikásban levő
csirkehúst nagyon apróra vágjuk. Összekeverjük két
evőkanál tejföllel, és hozzáadunk egy kis
paprikáslét, hogy jól kenhető legyen.
Ezzel a krémmel kenjük meg a
palacsintákat, és összehajtogatva kivajazott
tűzálló tálra tesszük. A maradék
paprikáslevet összekeverjük a tejföllel, és a
palacsinták tetejére öntjük.
Előmelegített sütőben kb. 200°C-on néhány
perc alatt átforrósítjuk, és így
tálaljuk.
Rántott töltött
zsemle
Hozzávalók:
4 személy részére 4 db
zsemle 20 dkg gomba 1 fej vöröshagyma
6 db tojás petrezselyemzöld olaj só
bors zsemlemorzsa
Elkészítés:
A zsemléknek levágjuk a
kalapját és kivájjuk a belsejét.Tojásba,
zsemlemorzsába forgatjuk és forró olajban hirtelen
kisütjük, félretesszük.Közben kevés olajon
üvegesre pároljuk a hagymát, az apró kockákra
vágott gombát rátesszük, sózzuk borsozzuk, és fedő
alatt puhára pároljuk.Később a fedőt levéve
elfőzzük a levét, meghintjük apróra vágott
petrezselyemmel.Az így kapott "tölteléket" a
zsemlkébe halmozzuk, a tetejükre egy-egy nyers
tojást ütünk és a sütőben addig sütjük, amíg a
tojások meg nem dermednek.Tartalmas levesek után
főételnek is beillik.
Sonkával töltött
gombafejek
Hozzávalók:
50 dkg gomba 8 dkg vaj
6 dkg liszt 3 dl tej bors
pirospaprika só 40 dkg fôtt füstölt
hús 2 db tojássárgája 5 dkg reszelt
sajt
Elkészítés:
A gombafejeket
megtisztítjuk és megmossuk. A gombafejeket egy
vajjal megkent edénybe helyezzük, mindegyik belsô
részét megsózzuk, és kevés törött borssal
meghintjük. Az 5 dkg vajból, 6
dkg lisztbôl és a tejbôl suru besamelmártást
készítünk, amelyet sóval, törött borssal és
pirospaprikával ízesítünk. Belekeverjük az apróra
összevágott fôtt füstölt húst és a
tojássárgáját. A gombafejeket
ezzel a töltelékkel megtöltjük, megszórjuk reszelt
sajttal, olvasztott vajjal meglocsoljuk, és a
sütôbe tolva megsütjük.
Rizzsel
tálaljuk.
Tatár
bifsztek
Hozzávalók:
bélszín tojássárgája
vöröshagyma mustár petrezselyem
fehérbors só fokhagyma ketchup
piritós
Elkészítés:
A friss
bélszínt 24 órárán át lassú pácban érleljük.
Ezután jó alaposan ledaráljuk(2-3-szor), hogy
pépes legyen. Minden 10 dkg húshoz 1 tojássárgáját
készítsünk elő,valamint az összes fűszert apróra
vágva. Előre ízesíthetjük a masszát, de azigazi
bifsztek az, amit némi kóstolgatás mellett az
ember magának készít el. A tálaláshoz a masszából
készítsünk kicsiny fészket, a tojást ebbe
"ültessük" bele. A felaprított zöldségeket
helyezzük a fészek köré, így mindenki egyénileg keverheti ki a szája
íze szerinti bifszteket.
Frissen elkészült piritóssal
tálaljuk.
Tipp! |
A fokhagyma és ketchup
ne maradjon ki a masszából, ezek nélkül kisebb
az ízhatás. A bekevert massza hosszabb tárolás
után (max. 24 óra)jobban összeérik, finomabbá
válik. |
|