Receptek  
 


 



































 

   

Az alábbi recepteket Szászika oldaláról válogattam, a teljesség igénye nélkül és természetesen a beleegyezésével. 

Ha többre is kíváncsi vagy keresd fel az ő honlapját is!

        

Lehet akad olyan aki most azt kérdezi: Ki is az a Szászika?

Nos, bemutatom!

 

De azt, hogy ilyen ijesztő, azt csak ő hiszi magáról.

Ő, egy rendkívüli, jó humorú hentes és kiváló szakács.   Csak úgy mint én, mindenféle számítógépes képzettség nélkül állt hozzás a honlap készítéséhez. Különbség csak annyi, hogy sokkal, de sokkal előbbre van mint én és sokkal-sokkal többet tud már erről. De még többet megtudhattok róla, ha ellátogattok a honlapjára.

Jöjjenek akkor a receptek!

Erőleves

Hozzávalók:
Liszt- és tejcukorérzékenyeknek

15 dkg nagyon sovány, marhahús,1 db csirkemell, 2 db csirkemáj, 1 db csirkecomb, 10-15 dkg sertéskarajcsont, só, bors, 1 evőkanál Delikát 8,
4 dkg FE-Mini cérnametélt
10 dkg zellergumó, 10 dkg karalábé, 10 dkg karfiol, 1 csomó petrezselyemzöld, pár szál zellerlevél, 1 kisfej vöröshagyma, 10 dkg sárgarépa, 10 dkg petrezselyemgyökér,

A húsokat hideg, sós vízben feltesszük főni. Mikor habzik, kis szűrővel leszűrjük, és hozzáadjuk a megtisztított és felvágott zöldséget. A petrezselymet a zellerlevéllel, cérnával összekötjük, és úgy lógatjuk a levesbe. Lassú tűzön főzzük, míg puha nem lesz. Utána a húsokat és a zöldséget külön tálra tesszük, és a levest leszűrjük. A kifőzött cérnametéltet a leveses tányérokba, elosztjuk és rámerjük a levest.

Gombaleves

Hozzávalók:

Lisztérzékenyeknek és tejcukorérzékenyeknek
15 dkg. gomba, 2 evőkanál napraforgóolaj, 2 evőkanál napraforgóolaj, I kis fej vöröshagyma, 1/2 csomó petrezselyemzöld, kevés bors, só, Delikát 8
1 dl tejföl,
15 dkg. gomba, 2 evőkanál napraforgóolaj, 2 evőkanál napraforgóolaj, I kis fej vöröshagyma,1/2 csomó petrezselyemzöld, kevés bors, só, Delikát 8
3 mérőkanál MILUPA SOM,

Elkészítés
A gombát megtisztítjuk, megmossuk, és vékony szeletekre vágjuk. A hagymát finomra szeleteljük, egy evőkanál olajban megpirítjuk, majd rátesszük a gombát. Felengedjük 1, 5 1 vízzel, 1 evőkanál delikáttal ízesítjük, és enyhen borsozzuk. Jó fél óráig főzzük. Az olaj másik felével és a liszttel rántást készítünk, beletesszük a vágott petrezselyemzőldet, és a levest berántjuk. Ha tejföl nélkül készítjük, a rántásba fűszerpaprikát is tehetünk.

Tejcukorérzéhenység esetén:
100 ml forrásban lévő vizet 60 Celsius-fokra lehűtünk, és benne 3 mérőkanal MILUPA SOM tápszert feloldunk. jól összekeverjük, és a tányérba kimert leveshez tetszés szerinti mennyiségű tápszert adunk.

Szárnyasraguleves

Hozzávalók:

Liszt- és tejcukorérzékenyeknek

1 csirkeaprólék, 10 dkg sárgarépa, 10 dkg petrezselyemgyökér, 10 dkg zöldborsó, 10 dkg gomba, 1 csomó petrezselyemzöld, 2 evőkanál napraforgóolaj, 1 evőkanál kukoricaliszt, 1 kis fej vöröshagyma só, bors, Delikát 8, 4 dkg FE-Mini tészta vagy rizstészta

Elkészítés: A csirkeaprólékot jól megmossuk, feldaraboljuk. 1 evőkanál olajon átfuttatjuk, megsózzuk, delikáttal ízesítjük és kevés vízzel fedő alatt pároljuk. Zsírjára pirítjuk és hozzáadjuk az egyformára szeletelt petrezselyemgyökeret, sárgarépát és a zöldborsót. Meghintjük apróra vágott petrezselyemzölddel, és felöntjük 1, 5 1 vízzel. Beletesszük egészben a hagymát, ízesítjük őrölt borssal. Felforraljuk és hozzáadjuk a felszeletelt gombát. Amikor a hús és a zöldségek megpuhulnak, a levest világos rántással berántjuk. A levesbetétet külön vízben főzzük ki. A levest tálaláskor apróra vágott petrezselyemzölddel hintjük meg.

Brassói aprópecsenye

Hozzávalók:

Liszt- és tejcukorérzékenyeknek

50 dkg sertéshús, 4 ek. napraforgóolaj, 1 kis fej vöröshagyma, 1 ek. Paradicsompüré, 10 dkg füstölt szalonna, 75 dkg burgonya, 3 gerezd fokhagyma, 1/2 csomó petrezselyemzöld, metélohagyma, 1/2 dl csont lé, só, bors, ételízesíto.

Elkészítés: A sertéshúst, szép egyforma, hosszúkás darabokra vágjuk, hideg vízben megmossuk, és félretesszük. A füstölt szalonnát vékony csíkokra vágjuk. Serpenyobe téve félig megpirítjuk, hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, és az összezúzott fokhagymát. Amikor a hagyma megpirult, hozzáadjuk a húst, sózzuk, borsozzuk. Gyors tuzön, állandó keverés mellett pirítjuk. Amikor a hús pirulni kezd, egy evokanál paradicsompürét adunk hozzá, ezzel jól összepirítjuk. A burgonyát héjában megfozzük, meghámozzuk, hasábra vágjuk, bo olajban ropogósra sütjük. Sóval, borssal, finomra vágott petrezselyemzölddel és metélohagymával ízesítjük, majd óvatosan összekeverjük a hússal.

És ahogy Szászika készíti 

 

Rakott kelkáposzta

Hozzávalók:
Liszt- és tejérzékenyeknek


50 dkg darált sertéshús, 80 dkg kelkáposzta,10 dkg főtt rizs, 1 ek liga margarin, csipet köménymag, só, ételízesítő

A darálthúst, pörkölt szerűen elkészítjük, rövid lére pirítjuk, Zsenge, laza fejű kelkáposztát vásárolunk, leveleire bontjuk, megmossuk. Leöblítjük, és enyhén sós, köménymaggal ízesített vízben, félpuhára főzzük. Jól lecsepegtetjük, és tiszta konyharuhával leitatjuk róla a felesleges vizet. Margarinnal kikenünk egy mélyebb tűzálló tálat, az aljára rakjuk az egy réteg kelkáposzta levelet, ráterítjük a rizst, tetejére a pörköltet, és befedjük a maradék kelkáposzta levelekkel. Margarindarabkákat dobunk a tetejére, és előmelegített sütőben, szép pirosra sütjük.

Nézzünk egy pár édességet is.

Gyümölcstorta

Tej és lisztérzékenyeknek
Hozzávalók 8 adaghoz:


A tésztához: 4 db tojás, 10 dkg kukoricaliszt, 6 dkg kristálycukor, 5 mérce
alfaré, reszelt citrom héja, 1 dkg liga margarin.

Hagyományos módon, piskótatésztát készítünk, melybe belekeverjük az alfarét. Kimargarinozott sütőformába töltjük, és készresütjük.
A pudinghoz: 450 ml víz, 1 csomag (Fe-mini, vagy Haas) pudingpor (ízlés szerint, 5 mérce alfaré, 4 dkg cukor, és a díszítéshez 20 dkg gyümölcs, vegyesen.
400 ml vízben a pudingport a cukorral megfőzzük, az előzőleg 50 ml vízben csomómentesre kevert
alfarét hozzákeverjük, majd ha kihűlt, a tortalapra öntjük, és gyümölcsökkel díszítjük.

 

Ízes kifli
tojásmentes

(1 db összetétele: energia: 231,6 kcal, fehérje: 2,0 g. zsír: 6,3 g, szénhidrát: 16,8 g)

Hozzávalók: 20 dkg kukoricaliszt, 50 dkg finomliszt, 35 dkg liga margarin, 10 dkg porcukor a kisült tésztára, 1 db citrom leve, 1 db citrom reszelt héja, 1/2 kávéskanál só, 20 dlg főtt áttört burgonya, 1 csomag szódabikarbóna (?) 30 dkg savanyú lekvár a töltelékhez, 10 mérce alfaré.
Elkészítés: A lisztet összevegyítjük a szódabikarbónával, a margarint jól elmorzsoljuk a liszttel, majd hozzáadjuk a többi anyagot. Jo képlékeny tésztát kapunk. 2-3 órát pihentetjük, majd keksz vastagságúra kinyújtjuk.
Kiszaggatjuk pogácsaszaggatóval (kis pogácsaszaggatót használjunk). Az egyik oldalára kenjük a lekvárt, összehajtjuk, majd kicsit rányomjuk, nehogy kidomborodjon. Előmelegített sütőben világossárgára sütjük, előbb forró, majd mérsékelt tűzön. Még melegen átforgatjuk a házilag készített vaníliás cukorban
Ha kihűlt, lehet fogyasztani.

 

Csokis golyók

Tojásmentes (tejérzékenyeknek)

Hozzávalók:

25 dkg darált, tejmentes keksz (albert, háztartási), 10 mérce alfaré, 5 dkg étcsokoládé, vagy tortabevonó, porcukor, szükség szerint víz.

Elkészítés: A darált kekszet és a feloldott alfarét (5 mércéhez 50 ml vizet használjunk fel). A reszelt csokoládét belekeverjük, és annyi vizet adunk hozzá, hogy könnyen forralható masszát kapjunk. Kis golyókat gyúrunk, és a tetejüket (ha a diéta engedi), darált mandulával, vagy mogyoróval szórjuk meg, esetleg kókuszreszelékben meghempergetjük.

Hogy mi is az az alfaré, szintén Szászikánál  olvashattok!




 

   

     

     

       



  
 
                      

Video-DVD-Centrum Toplista Hungarian Web Toplista A-STAT - a halálpontos webstatisztika Toplapok.hu - a statisztika


InterStat.hu