|
|
Az alábbi recepteket Szászika
oldaláról válogattam, a teljesség igénye nélkül és
természetesen a beleegyezésével.
Ha többre is kíváncsi vagy keresd
fel az ő honlapját is!
Lehet akad olyan aki most azt
kérdezi: Ki is az a Szászika?
Nos, bemutatom!
De
azt, hogy ilyen ijesztő, azt csak ő hiszi magáról.
Ő,
egy rendkívüli, jó humorú hentes és kiváló
szakács. Csak úgy mint én,
mindenféle számítógépes képzettség nélkül
állt hozzás a honlap készítéséhez. Különbség csak
annyi, hogy sokkal, de sokkal előbbre van mint én
és sokkal-sokkal többet tud már erről. De még
többet megtudhattok róla, ha ellátogattok a
honlapjára.
Jöjjenek akkor a
receptek!
Erőleves
Hozzávalók: Liszt- és
tejcukorérzékenyeknek
15 dkg nagyon sovány,
marhahús,1 db csirkemell, 2 db csirkemáj, 1 db
csirkecomb, 10-15 dkg sertéskarajcsont, só,
bors, 1 evőkanál Delikát 8, 4 dkg FE-Mini
cérnametélt |
10 dkg zellergumó, 10 dkg
karalábé, 10 dkg karfiol, 1 csomó
petrezselyemzöld, pár szál zellerlevél, 1 kisfej
vöröshagyma, 10 dkg sárgarépa, 10 dkg
petrezselyemgyökér, |
A húsokat hideg, sós vízben
feltesszük főni. Mikor habzik, kis szűrővel
leszűrjük, és hozzáadjuk a megtisztított és
felvágott zöldséget. A petrezselymet a
zellerlevéllel, cérnával összekötjük, és úgy
lógatjuk a levesbe. Lassú tűzön főzzük, míg puha
nem lesz. Utána a húsokat és a zöldséget külön
tálra tesszük, és a levest leszűrjük. A kifőzött
cérnametéltet a leveses tányérokba, elosztjuk és
rámerjük a
levest.
|
Gombaleves
Hozzávalók:
Lisztérzékenyeknek |
és
tejcukorérzékenyeknek |
15 dkg. gomba, 2 evőkanál
napraforgóolaj, 2 evőkanál napraforgóolaj, I kis
fej vöröshagyma, 1/2 csomó petrezselyemzöld,
kevés bors, só, Delikát
8 1
dl tejföl, |
15 dkg. gomba, 2 evőkanál
napraforgóolaj, 2 evőkanál napraforgóolaj, I kis
fej vöröshagyma,1/2 csomó petrezselyemzöld,
kevés bors, só, Delikát
8 3
mérőkanál MILUPA
SOM, |
Elkészítés A gombát megtisztítjuk, megmossuk, és
vékony szeletekre vágjuk. A hagymát finomra
szeleteljük, egy evőkanál olajban megpirítjuk,
majd rátesszük a gombát. Felengedjük 1, 5 1
vízzel, 1 evőkanál delikáttal ízesítjük, és enyhen
borsozzuk. Jó fél óráig főzzük. Az olaj másik
felével és a liszttel rántást készítünk,
beletesszük a vágott petrezselyemzőldet, és
a levest berántjuk. Ha tejföl nélkül készítjük, a
rántásba fűszerpaprikát is
tehetünk.
Tejcukorérzéhenység
esetén: 100 ml forrásban lévő vizet 60
Celsius-fokra lehűtünk, és benne 3 mérőkanal
MILUPA SOM tápszert feloldunk. jól összekeverjük,
és a tányérba kimert leveshez tetszés szerinti
mennyiségű tápszert
adunk.
Szárnyasraguleves
Hozzávalók:
Liszt- és
tejcukorérzékenyeknek
1 csirkeaprólék, 10 dkg
sárgarépa, 10 dkg petrezselyemgyökér, 10 dkg
zöldborsó, 10 dkg gomba, 1 csomó
petrezselyemzöld, 2 evőkanál napraforgóolaj,
1 evőkanál kukoricaliszt, 1 kis fej
vöröshagyma só, bors, Delikát 8, 4 dkg FE-Mini
tészta vagy
rizstészta
|
Elkészítés: A
csirkeaprólékot jól megmossuk, feldaraboljuk. 1
evőkanál olajon átfuttatjuk, megsózzuk,
delikáttal ízesítjük és kevés vízzel fedő alatt
pároljuk. Zsírjára pirítjuk és hozzáadjuk az
egyformára szeletelt petrezselyemgyökeret,
sárgarépát és a zöldborsót. Meghintjük apróra
vágott petrezselyemzölddel, és felöntjük 1, 5 1
vízzel. Beletesszük egészben a hagymát,
ízesítjük őrölt borssal. Felforraljuk és
hozzáadjuk a felszeletelt gombát. Amikor a hús
és a zöldségek megpuhulnak, a levest világos
rántással berántjuk. A levesbetétet külön vízben
főzzük ki. A levest tálaláskor apróra vágott
petrezselyemzölddel hintjük
meg. |
Brassói
aprópecsenye
Hozzávalók:
Liszt- és
tejcukorérzékenyeknek
|
50 dkg sertéshús, 4 ek.
napraforgóolaj, 1 kis fej vöröshagyma, 1 ek.
Paradicsompüré, 10 dkg füstölt szalonna, 75 dkg
burgonya, 3 gerezd fokhagyma, 1/2 csomó
petrezselyemzöld, metélohagyma, 1/2 dl csont lé,
só, bors,
ételízesíto. |
|
Elkészítés: A
sertéshúst, szép egyforma, hosszúkás darabokra
vágjuk, hideg vízben megmossuk, és félretesszük. A
füstölt szalonnát vékony csíkokra vágjuk.
Serpenyobe téve félig megpirítjuk, hozzáadjuk a
finomra vágott vöröshagymát, és az összezúzott
fokhagymát. Amikor a hagyma megpirult, hozzáadjuk
a húst, sózzuk, borsozzuk. Gyors tuzön, állandó
keverés mellett pirítjuk. Amikor a hús pirulni
kezd, egy evokanál paradicsompürét adunk hozzá,
ezzel jól összepirítjuk. A burgonyát héjában
megfozzük, meghámozzuk, hasábra vágjuk, bo olajban
ropogósra sütjük. Sóval, borssal, finomra vágott
petrezselyemzölddel és metélohagymával ízesítjük,
majd óvatosan összekeverjük a
hússal.
És
ahogy Szászika készíti
Rakott
kelkáposzta
Hozzávalók: Liszt-
és
tejérzékenyeknek
50 dkg darált sertéshús, 80 dkg
kelkáposzta,10 dkg főtt rizs, 1 ek liga margarin,
csipet köménymag, só, ételízesítő
A darálthúst, pörkölt szerűen
elkészítjük, rövid lére pirítjuk, Zsenge, laza
fejű kelkáposztát vásárolunk, leveleire bontjuk,
megmossuk. Leöblítjük, és enyhén sós, köménymaggal
ízesített vízben, félpuhára főzzük. Jól
lecsepegtetjük, és tiszta konyharuhával leitatjuk
róla a felesleges vizet. Margarinnal kikenünk egy
mélyebb tűzálló tálat, az aljára rakjuk az egy
réteg kelkáposzta levelet, ráterítjük a rizst,
tetejére a pörköltet, és befedjük a maradék
kelkáposzta levelekkel. Margarindarabkákat dobunk
a tetejére, és előmelegített sütőben, szép pirosra
sütjük.
Nézzünk egy pár édességet
is.
Gyümölcstorta
Tej és
lisztérzékenyeknek Hozzávalók 8
adaghoz:
A tésztához: 4 db tojás, 10 dkg
kukoricaliszt, 6 dkg kristálycukor, 5 mérce
alfaré, reszelt citrom héja,
1 dkg liga
margarin. Hagyományos módon, piskótatésztát
készítünk, melybe belekeverjük az alfarét.
Kimargarinozott sütőformába töltjük, és
készresütjük. A pudinghoz: 450 ml víz,
1 csomag (Fe-mini, vagy Haas) pudingpor (ízlés
szerint, 5 mérce alfaré, 4 dkg cukor, és a
díszítéshez 20 dkg gyümölcs, vegyesen. 400 ml
vízben a pudingport a cukorral megfőzzük, az
előzőleg 50 ml vízben csomómentesre kevert
alfarét hozzákeverjük,
majd ha kihűlt, a tortalapra öntjük, és
gyümölcsökkel díszítjük.
Ízes
kifli tojásmentes
(1 db
összetétele: energia: 231,6 kcal, fehérje: 2,0 g.
zsír: 6,3 g, szénhidrát: 16,8
g)
Hozzávalók: 20 dkg
kukoricaliszt, 50 dkg finomliszt, 35 dkg liga
margarin, 10 dkg porcukor a kisült tésztára, 1 db
citrom leve, 1 db citrom reszelt héja, 1/2
kávéskanál só, 20 dlg főtt áttört burgonya, 1
csomag szódabikarbóna (?) 30 dkg savanyú lekvár a
töltelékhez, 10 mérce alfaré. Elkészítés:
A lisztet összevegyítjük a szódabikarbónával, a
margarint jól elmorzsoljuk a liszttel, majd
hozzáadjuk a többi anyagot. Jo képlékeny tésztát
kapunk. 2-3 órát pihentetjük, majd keksz
vastagságúra kinyújtjuk. Kiszaggatjuk
pogácsaszaggatóval (kis pogácsaszaggatót
használjunk). Az egyik oldalára kenjük a lekvárt,
összehajtjuk, majd kicsit rányomjuk, nehogy
kidomborodjon. Előmelegített sütőben
világossárgára sütjük, előbb forró, majd mérsékelt
tűzön. Még melegen átforgatjuk a házilag készített
vaníliás cukorban Ha kihűlt, lehet
fogyasztani.
Csokis
golyók
Tojásmentes
(tejérzékenyeknek)
Hozzávalók:
25
dkg darált, tejmentes keksz (albert, háztartási),
10 mérce alfaré, 5 dkg
étcsokoládé, vagy tortabevonó, porcukor, szükség
szerint víz.
Elkészítés: A darált
kekszet és a feloldott alfarét (5 mércéhez 50 ml
vizet használjunk fel). A reszelt csokoládét
belekeverjük, és annyi vizet adunk hozzá, hogy
könnyen forralható masszát kapjunk. Kis golyókat
gyúrunk, és a tetejüket (ha a diéta engedi),
darált mandulával, vagy mogyoróval szórjuk meg,
esetleg kókuszreszelékben
meghempergetjük.
Hogy mi is az az alfaré, szintén
Szászikánál
olvashattok!
|
|
|
| |