|
|
Palacsintatészta
(alaprecept)
Hozzávalók:
1 tojás 25 dkg liszt 1
csipet só 3 dl tej 1 ek olaj
szódavíz
Elkészítés:
A tojást tálba ütjük, kevés
vízzel és a sóval összekeverjük. Hozzászitáljuk a
lisztet, és apránként hozzáöntjük a tejet.
Hozzáadjuk az olajat. Szódavízzel addig higítjuk,
míg jól merhető, folyékony tésztát kapunk. A
palacsintasütőt felforrósítjuk, ha szükséges kevés
olajjal kikenjük, 1 kis merőkanál tésztát
egyenletesen eloszlatunk a sütőben, és mindkét
oldalát megsütjük.
Azért higítjuk szódavízzel is, hogy a tészta ne
szakadjon. Ügyeljünk arra, hogy mindig jól
dolgozzuk ki a tésztát, nehogy csomós
maradjon.
Csúsztatott
palacsinta
Hozzávalók:
4 tojás 5 dkg cukor 5
dkg vaj 3,5 dl tej 12 dkg
liszt porcukor reszelt citromhéj vagy darált
mandula a sütéshez olaj
Elkészítés:
A tojások sárgáját a cukorral
meg a vajjal habosra keverjük, hozzáadjuk a
lisztet, a tejjel felengedjük, végül beletesszük a
tojások fehérjéből vert kemény habot is.
Megforrósított olajban a
palacsintáknak mindig csak az egyik felét sütjük
meg (vastag palacsintákat kell sütni ebből a
habos, könnyű masszából) és tűzálló tálra egymás
fölé csúsztatjuk lágy felükkel fölfelé. Ezt a
lágy, krémes részt meghinthetjük vaníliás
cukorral, de megszórhatjuk cukorral elkevert
reszelt citromhéjjal vagy cukros darált mandulával
is. A sütőben átforrósítjuk, de nem pirítjuk
meg.
Úgy szeleteljük, mint a
tortát.
Finn
palacsinta
Hozzávalók:
2 db tojás 2 dl kristálycukor
5 dl liszt 1 liter tej
Elkészítés:
Összekeverjük a tojást, és a
cukrot. Hozzáadjuk a lisztet és a tejet, jól
elkeverjük. Sütőpapírral bélelt lapos tepsibe
öntjük az egész keveréket és előmelegített sütőben
225 fokon kb 45 percig sütjük. Kb. 20 perc után a
tészta felpúposodik, de nem kell megijedni, nem
fog kifutni a tepsiből. Akkor sült meg, ha szép
aranybarna a teteje. Ha kivettük a sütőből, kb.
negyed órát várjunk, mielőtt kockákra vágnánk,
ugyanis ragacsos marad a tészta, s forró
állapotban nem lehet felvágni. Finnországban
tejszínhabbal ill. áfonyalekvárral tálalják.
Porcukorral vagy akár magában
is ízletes.
Gundel-palacsinta
Hozzávalók:
A töltelékhez
1,5 dl 50-60 fokos rum 40 g mazsola 20 g
cukrozott narancshéj 180 g dióbél 1 dl
tejszín 120 g cukor törött fahéj 12 db
palacsinta 50 g vaj (pirításhoz)
A
csokoládémártáshoz
2,5 dl tej vanília 30 g
cukor 100 g csokoládé 1,5 dl tejszín 3
tojássárgája 80-100 g cukor 50 g
kakaópor 15 g liszt 5 cl tej
Elkészítés:
Elozo napon áztassuk rumba a
mazsolát és a hajszálvékony csíkokra vágott
cukrozott narancshéjat. Másnap a töltelékhez
megdaráljuk a diót, ne lisztfinomságúra, de ne is
túl gorombára. A tejszínt felforraljuk;
hozzátesszük a diót, cukrot, leheletnyi fahéjat, a
leszurt mazsolát és narancshéjat, és 1-2 percig
(szükség esetén kevés tejet adva hozzá) fozzük,
míg kenheto pépet kapunk. Ha kissé lehult,
elkeverjük benne a rum felét. Ezután ... 12
palacsintát sütünk, a töltelékeket egy-egy csíkban
rárendezzük, henger alakúra felcsavarjuk, majd
meleg helyen tartjuk. A mártáshoz a tejet cukorral
és vaníliával felforraljuk; közben a csokoládét
egy kis edényben, a sütoben felolvasztjuk; a
tejszínbol pedig kemény habot verünk. Ezután elobb
a tojássárgákat cukorral, majd a kakaóporral,
kevés liszttel, hideg tejjel, habverovel simára,
habosra keverjük ki. Hozzávegyítjük a csokoládét,
majd vékony sugárban, habverovel végzett gyors
keverés mellett fokozatosan adagoljuk hozzá a
forró tejet, mérsékelt tuzön forrpontig hevítjük,
de felforralni nem szabad. A tuzrol levéve, a
mártást egy ideig még kevergetjük, majd
fokozatosan a tejszínhabhoz vegyítjük, végül
hozzáadjuk a rum másik felét. Mártásunk ne legyen
túl édes, de ízlés szerint, a csokoládé
minoségétol függoen, tehetünk bele még porcukrot.
A megtöltött palacsinták mindkét oldalát egy
serpenyoben, vajban ropogósra pirítjuk, és
tuzálló, elomelegített tálra téve, a forró mártást
csak az utolsó pillanatban öntjük rá.
Rántott
palacsinta
Hozzávalók:
Palacsinta
hozzávalói:
gomba
hagyma paradicsom surítmény bazsalikom
cukor
A
rántáshoz:
liszt
tojás prézli
Köretnek:
kukoricás barnarizs
Elkészítés:
A palacsintatésztát
elkészítjük, de oda kell figyelni, hogy ez nem
édesség, hanem egy alap a déli ebédhez, ezért
sósnak kell lennie nem édesnek! A gombát a
hagymával megfozzük, majd egy milánói alaphoz
hasonló szószt csinálunk belole. Arra kell
törekedni, hogy a szósz édes legyen és surubb,
mint a milánói szósz. A palacsintát megtöltjük
ezzel a szósszal, a palacsinta szárnyát egy kis
tojássárgájával bekenjük, hogy összetapadjon.
Utána bepanírozzuk és mint a rántott húst
kirántjuk. Ne bo olajban süssük, mert
egészségtelen és megszívja magát olajjal és
elázik. Ajánlom a teflon edényt. Ha a
palacsintatésztába keverünk egy kis snidlinget,
még pikánsabb lesz az íze. Darált hússal és más
zöldségekkel is el lehet készíteni. A darált
húsnál arra kell figyelni, hogy ne tegyünk sok
tölteléket a palacsintába, mert akkor nagyon
laktatt.
Zöldséges
palacsinta
Hozzávalók:
Zöldséges palacsinta
tészta
250 g liszt 1/2 l tej 3 egész tojás
1/2 dl olaj 0,5 ásványvíz vegeta
frissen vágott petrezselyem
A
töltelékhez
Lehet mirelitte zöldség, de frissbol a
legfinomabb. Ahhoz 2 db sárgarépa 1
dbgyökér 10 dkg zöldborsó kelbimbó 2
gerezd fokhagyma 1 fej vöröshagyma 10 dkg
sajt 20 dkg vaj
Besamelmártás
1 tojás 1 pohár tejföl 1
kéhegynyi szerencsdió fehérbors
Elkészítés:
A palacsintákat kisütjük, úgy
hogy a belekeverjük a vegetát és a petrezselymet.
A tölteléknek szánt zöldséget vajon megpároljuk,
szintén beizesítjük vegetával és petrezselyemmel,
fokhagymával. Mikor kész félrerakjuk. Amikor
kihült kézi mixerrel öszeaprítjuk, de nem
pépessé!! A kész palacsintatésztára ráreszelünk
sajtot, majd a zöldésges tölteléket és
összegöngyölítjük. A két végét lehajtjuk és így
helyezzük a kivajazott tepsibe. Miután beletettük
az így megtöltött összes palacsintát, újból
reszelt sajtot rakunk a palacsinták tetejére, majd
a besamelmártást és ismételten reszelt sajtot.
Köröbelül 20 percig sütjük
közepes lángon.
|
|
|
|
|