Receptek  
 


 



































 

   

Palacsintatészta (alaprecept)

Hozzávalók:

1 tojás
25 dkg liszt
1 csipet só
3 dl tej
1 ek olaj
szódavíz

Elkészítés:

A tojást tálba ütjük, kevés vízzel és a sóval összekeverjük. Hozzászitáljuk a lisztet, és apránként hozzáöntjük a tejet. Hozzáadjuk az olajat. Szódavízzel addig higítjuk, míg jól merhető, folyékony tésztát kapunk. A palacsintasütőt felforrósítjuk, ha szükséges kevés olajjal kikenjük, 1 kis merőkanál tésztát egyenletesen eloszlatunk a sütőben, és mindkét oldalát megsütjük.

Azért higítjuk szódavízzel is, hogy a tészta ne szakadjon. Ügyeljünk arra, hogy mindig jól dolgozzuk ki a tésztát, nehogy csomós maradjon.

Csúsztatott palacsinta

Hozzávalók:

4 tojás
5 dkg cukor
5 dkg vaj
3,5 dl tej
12 dkg liszt
porcukor
reszelt citromhéj vagy darált mandula
a sütéshez olaj

Elkészítés:

A tojások sárgáját a cukorral meg a vajjal habosra keverjük, hozzáadjuk a lisztet, a tejjel felengedjük, végül beletesszük a tojások fehérjéből vert kemény habot is.

Megforrósított olajban a palacsintáknak mindig csak az egyik felét sütjük meg (vastag palacsintákat kell sütni ebből a habos, könnyű masszából) és tűzálló tálra egymás fölé csúsztatjuk lágy felükkel fölfelé. Ezt a lágy, krémes részt meghinthetjük vaníliás cukorral, de megszórhatjuk cukorral elkevert reszelt citromhéjjal vagy cukros darált mandulával is. A sütőben átforrósítjuk, de nem pirítjuk meg.

Úgy szeleteljük, mint a tortát.


Finn palacsinta

Hozzávalók:

2 db tojás
2 dl kristálycukor
5 dl liszt
1 liter tej

Elkészítés:

Összekeverjük a tojást, és a cukrot. Hozzáadjuk a lisztet és a tejet, jól elkeverjük. Sütőpapírral bélelt lapos tepsibe öntjük az egész keveréket és előmelegített sütőben 225 fokon kb 45 percig sütjük. Kb. 20 perc után a tészta felpúposodik, de nem kell megijedni, nem fog kifutni a tepsiből. Akkor sült meg, ha szép aranybarna a teteje. Ha kivettük a sütőből, kb. negyed órát várjunk, mielőtt kockákra vágnánk, ugyanis ragacsos marad a tészta, s forró állapotban nem lehet felvágni. Finnországban tejszínhabbal ill. áfonyalekvárral tálalják.

Porcukorral vagy akár magában is ízletes.

Gundel-palacsinta

Hozzávalók:

A töltelékhez

1,5 dl 50-60 fokos rum
40 g mazsola
20 g cukrozott narancshéj
180 g dióbél
1 dl tejszín
120 g cukor
törött fahéj
12 db palacsinta
50 g vaj (pirításhoz)

A csokoládémártáshoz

2,5 dl tej
vanília
30 g cukor
100 g csokoládé
1,5 dl tejszín
3 tojássárgája
80-100 g cukor
50 g kakaópor
15 g liszt
5 cl tej

Elkészítés:

Elozo napon áztassuk rumba a mazsolát és a hajszálvékony csíkokra vágott cukrozott narancshéjat. Másnap a töltelékhez megdaráljuk a diót, ne lisztfinomságúra, de ne is túl gorombára. A tejszínt felforraljuk; hozzátesszük a diót, cukrot, leheletnyi fahéjat, a leszurt mazsolát és narancshéjat, és 1-2 percig (szükség esetén kevés tejet adva hozzá) fozzük, míg kenheto pépet kapunk. Ha kissé lehult, elkeverjük benne a rum felét. Ezután ... 12 palacsintát sütünk, a töltelékeket egy-egy csíkban rárendezzük, henger alakúra felcsavarjuk, majd meleg helyen tartjuk. A mártáshoz a tejet cukorral és vaníliával felforraljuk; közben a csokoládét egy kis edényben, a sütoben felolvasztjuk; a tejszínbol pedig kemény habot verünk. Ezután elobb a tojássárgákat cukorral, majd a kakaóporral, kevés liszttel, hideg tejjel, habverovel simára, habosra keverjük ki. Hozzávegyítjük a csokoládét, majd vékony sugárban, habverovel végzett gyors keverés mellett fokozatosan adagoljuk hozzá a forró tejet, mérsékelt tuzön forrpontig hevítjük, de felforralni nem szabad. A tuzrol levéve, a mártást egy ideig még kevergetjük, majd fokozatosan a tejszínhabhoz vegyítjük, végül hozzáadjuk a rum másik felét. Mártásunk ne legyen túl édes, de ízlés szerint, a csokoládé minoségétol függoen, tehetünk bele még porcukrot. A megtöltött palacsinták mindkét oldalát egy serpenyoben, vajban ropogósra pirítjuk, és tuzálló, elomelegített tálra téve, a forró mártást csak az utolsó pillanatban öntjük rá.

Rántott palacsinta

Hozzávalók:

Palacsinta hozzávalói:

gomba
hagyma
paradicsom surítmény
bazsalikom
cukor

A rántáshoz:

liszt
tojás
prézli

Köretnek:

kukoricás barnarizs

Elkészítés:

A palacsintatésztát elkészítjük, de oda kell figyelni, hogy ez nem édesség, hanem egy alap a déli ebédhez, ezért sósnak kell lennie nem édesnek! A gombát a hagymával megfozzük, majd egy milánói alaphoz hasonló szószt csinálunk belole. Arra kell törekedni, hogy a szósz édes legyen és surubb, mint a milánói szósz. A palacsintát megtöltjük ezzel a szósszal, a palacsinta szárnyát egy kis tojássárgájával bekenjük, hogy összetapadjon. Utána bepanírozzuk és mint a rántott húst kirántjuk. Ne bo olajban süssük, mert egészségtelen és megszívja magát olajjal és elázik. Ajánlom a teflon edényt. Ha a palacsintatésztába keverünk egy kis snidlinget, még pikánsabb lesz az íze. Darált hússal és más zöldségekkel is el lehet készíteni. A darált húsnál arra kell figyelni, hogy ne tegyünk sok tölteléket a palacsintába, mert akkor nagyon laktatt.

Zöldséges palacsinta

Hozzávalók:

Zöldséges palacsinta tészta

250 g liszt
1/2 l tej
3 egész tojás
1/2 dl olaj
0,5 ásványvíz
vegeta
frissen vágott petrezselyem

A töltelékhez

Lehet mirelitte zöldség, de frissbol a legfinomabb. Ahhoz
2 db sárgarépa
1 dbgyökér
10 dkg zöldborsó
kelbimbó
2 gerezd fokhagyma
1 fej vöröshagyma
10 dkg sajt
20 dkg vaj


Besamelmártás

1 tojás
1 pohár tejföl
1 kéhegynyi szerencsdió
fehérbors

Elkészítés:

A palacsintákat kisütjük, úgy hogy a belekeverjük a vegetát és a petrezselymet. A tölteléknek szánt zöldséget vajon megpároljuk, szintén beizesítjük vegetával és petrezselyemmel, fokhagymával. Mikor kész félrerakjuk. Amikor kihült kézi mixerrel öszeaprítjuk, de nem pépessé!! A kész palacsintatésztára ráreszelünk sajtot, majd a zöldésges tölteléket és összegöngyölítjük. A két végét lehajtjuk és így helyezzük a kivajazott tepsibe. Miután beletettük az így megtöltött összes palacsintát, újból reszelt sajtot rakunk a palacsinták tetejére, majd a besamelmártást és ismételten reszelt sajtot.

Köröbelül 20 percig sütjük közepes lángon.





 

   

     

     

       



  
 
                      

Video-DVD-Centrum Toplista Hungarian Web Toplista A-STAT - a halálpontos webstatisztika Toplapok.hu - a statisztika


InterStat.hu