Bazsalikomos töltött
paradicsom
Hozzávalók:
6 közepes nagyságú
paradicsom
1 nagy csokor összevagdalt snidling
2 tört fokhagymagerezd
2 ek citromlé
25 dkg sovány túró vagy ricotta sajt
só
bors
zsemlemorzsa
2 ek reszelt
parmezán jellegu sajt
1 kis csokor
összavagdalt petrezselyem
Elkészítés:
A sütot 180 °C-ra
bemelegítjük. A paradicsomok tetejérol egy lapot
levágunk, belsejüket kikanalazzuk. A
paradicsomokat üregükkel lefelé helyezzük, a
kikapart belsejüket szurobe tesszük, hogy
lecsöpögjenek. A bazsalikomot a snidlinggel, a
fokhagymával és a citromlével jól összekeverjük
majd belekeverjük a túrót és a paradicsombelsoket.
Sóval, borssal ízesítjük. A fuszeres túrót a
paradicsomok üregébe töltjük, a zsemlemorzsával
megszórjuk és 15-20 percig sütjük és
petrezselyemmel meghintve tálaljuk.
Cukkinipástétom
Hozzávalók:
50 dkg cukkini
1 nagy
fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
2 db
paradicsom
2 cso zöldpaprika (lehet csípos
is)
kevés olaj
10 dkg margarin
8 dkg
szójapehely
só
bors
paprika
1 evokanál Vegeta
Elkészítés:
Az apróra vágott
hagymát az olajon üvegesre dinszteljük, majd
megszórjuk pirospaprikával. A meghámozott,
kimagvalt és 1x1 cm-es kockára vágott cukkinit
hozzáadjuk a hagymához. A negyedelt paradicsomot
és a kicsumázott, szeletelt paprikát is
hozzáadjuk. Sózzuk, borsozzuk, fedo alatt puhára
pároljuk. A szójapelyhet a Vegetával elkeverjük,
majd annyi vízzel leforrázzuk, amennyi ellpi. Ha
megduzzadt, jól kinyomkodjuk és a zúzott
fokhagymával a lecsós cukkinihez adjuk. Zsírjára
pirítjuk (elforraljuk a felesleges nedvességet).
Ha kihult, a Rámával jól
összeturmixoljuk.
Kenyérre kenve
kínáljuk.
Gomba
tejfölös-sajtos mártásban
Hozzávalók:
50 dkg csiperkegomba
1
fej vöröshagyma
2 ek olaj
2 dl tej
2 dkg
vaj
2 dkg liszt
25 dkg trappista sajt
1
dl tejföl
só
őrölt bors
petrezselyem zöldje
Elkészítés:
Az apróra vágott
hagymát az olajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a
megtisztított, felszeletelt gombát, megsózzuk és
zsírjára sütjük, közben néhányszor megkeverjük. A
megolvasztott vajon a lisztet aranysárgára
pirítjuk. Lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a tejet,
és sűrű masszát főzünk belőle. A tűzről levéve
hozzáadjuk a gombát, a reszelt sajtot, a tejfölt.
Őrölt borssal ízesítjük, apróra vágott
petrezselyemzölddel díszítjük, és melegen
tálaljuk.
Párolt rizst vagy főtt
tésztát kínálhatunk mellé.
Kelkáposztafasirt
Hozzávalók:
1/2 kg kelkáposzta
1
evőkanál olaj
1 zsemle
2 tojás
2 evőkanál
zsemlemorzsa
só
bors
tej
Elkészítés:
A kelkáposztát sós vízben
megfőzzük, majd vékony csíkokra vágjuk, és 1
evőkanál olajon tovább pároljuk. Hozzáadunk a
tejben áztatott, kifacsart zsemlét, a tojásokat, a
zsemlemorzsát, sót, borsot.
Tükörtojás-sütőben mindkét
oldalát megsütjük.
Olasz
egytálétel
Hozzávalók:
3o dkg csirke- v.
pulykamell
1 nagy fej hagyma
2-3
paradicsom(érett)
5-6 közepes krumpli
1
nagy sárga paprika
1 nagy piros paprika
1
nagy zöld paprika
1 közepes cukkini
1 l
húsleves (kockából)
majoranna
só
bors
olaj
Elkészítés:
1-2 ek olajon jól
megpirítjuk a feldarabolt húst, megsózzuk,
rátesszük a felkockázott hagymát, megpároljuk,
erre jön a meghámozott, nagy darabokra vágott
paradicsom. Kb 5 percig fozzük, majorannázzuk,
borsozzuk, felöntjük a húslevessel. Egszer
felforraljuk, hozzáadjuk a meghámozott,
feldarabolt krumplit és amikor az már félig
megfott, hozzáadjuk a nagy darabokra vágott
paprikákat és a o.5 cm-es karikákra vágott
cukkinit. Addig fozzük, míg minden zöldség
megpuhult, lehet még beletenni majorannát,
borsot.
Semmit sem kell kicsire
aprítani, mert ez az étel úgy mutatós, ha minden
jól látszik.
Vegetáriánus töltött
palacsinta
gombamártással
Hozzávalók:
8 db üres palacsinta
tészta
15 + 15 dkg gomba
15 dkg zöldborsó
2 dl
besamelmártás
só és orölt bors
liszt, tojás és
zsemlemorzsa a panírozáshoz
étolaj a
kisütéshez
2 dl tejföl
5 dkg trapista sajt
1 evokanál liszt
1 kis fej vöröshagyma
Elkészítés:
A gombát megmossuk és vékony
szeletekre vágjuk. A vöröshagymát apróra vágjuk,
kevés étolajban feltesszük pirítani, beletesszük a
gombának a felét, kissé megpirítjuk, sóval és
borssal ízesítjük. Kevés vízzel felengedjük és
puhára pároljuk. A tejfölt simára keverjük a
liszttel és behabarjuk a gombamártást. A gomba
másik felét a zöldborsóval olajon megpirítjuk, és
nagyonkevés vízzel fedo alatt puhára pároljuk.
Hozzáadjuk a besamelmártást és 5 dkg reszelt
sajtot, sóval és borssal ízesítjük.
Betöltjük a palacsinta
tésztát, összehajtogatjuk, hogy ne follyon ki a
töltelék, bepanírozzuk és forró olajban megsütjük.
Az elore elkészített gombamártással
tálaljuk.
Vegetáriánus rakott
Hozzávalók:
50 dkg burgonya
5 db
fott tojás
15 dkg zöldborsó
15 dkg
spárgabab
15 dkg gomba
3 dl tejföl
15
dkg reszelt sajt
só
vegeta ételízesítő
Elkészítés:
A gombát szeletekre
vágjuk és lepirítjuk. A burgonyát, zölborsót,
spárgababot megfozzük. A burgonyát és a tojást
karikákra vágjuk. Egy tuzálló tálat vajjal
kikenünk, meghintjük zsemlemorzsával és rétegezzük
rá a zöldségeket. Minden réteget locsocsolunk
tejföllel, megszórjuk vegetával. A legaljára és a
tetejére burgonya kerüljön. Sütés elott szórjuk
meg reszelt sajttal.
Forró sütőben
rózsaszínüre
süssük.