Néhány recept, amihez
mindenkinek - egészségesnek, fogyni vágyónak és
cukorbetegnek egyaránt, jó étvágyat
kívánok!
HÚSPÁSTÉTOM
Hozzávalók:
10 dkg sült csirke,
1 dkg Ráma margarin,
1 pohár
kefir, zöld-petrezselyem,
1 evőkanál
búzakorpa,
1 evőkanál
búzacsíra,
1
fej saláta,
1-2 vékony karika
zöldpaprika.
Elkészítés:
A húst megdaráljuk, összekeverjük a
margarinnal, az apróra vágott zöldpetrezselyemmel
(kevés petrezselymet díszítésre félreteszünk),
korpával, búzacsírával, a kefir 2/3 részével. A
salátát megmossuk, vékony metéltre vágjuk, s
összekeverjük a maradék kefirrel.A húst a salátára
tálaljuk, petrezselyemmel, zöldpaprikával
díszítjük.
Energiatartalom:
307 kcal, 1285
kJ.
Fehérje: 32
g.
Zsír: 17
g.
Szénhidrát: 4
g.
TÚRÓVAL TÖLTÖTT
PARADICSOM
Hozzávalók:
20 dkg (2 vagy 4) kemény
paradicsom,
10 dkg
félzsíros tehéntúró,
1 pohár
sovány kefir,
néhány szál kapor,
4 db
salátalevél,
2 evőkanál
búzacsíra.
Elkészítés:
A
paradicsomokról 1 vékony szeletet levágunk, és azt
félre tesszük. A paradicsom belsejét kanállal
kikaparjuk. A túrót összekeverjük a finomra vágott
kaporral, búzacsírával és a kefirrel. A keveréket
betöltjük a paradicsomokba, a levágott
paradicsomszelettel befedjük. Megmosott
salátalevelekre tálaljuk a töltött
paradicsomokat.
Energiatartalom: 212
kcal, 517 kJ.
Fehérje: 13
g.
Zsír: 2
g.
Szénhidrát: 10
g.
TÖLTÖTT CSIRKEMELL ZUKKINI
SALÁTÁVAL
Hozzávalók:
20 dkg csirkemell,
2 tojásfehérje,
3 evőkanál búzacsíra,
zöldpetrezselyem,
5 dkg petrezselyemgyökér,
5 dkg sárgarépa,
5 dkg zeller,
1 kávéskanál napraforgó olaj,
nátriumszegény só, vagy kevés konyhasó,
40 dkg zukkini,
5 dkg párizsi,
1 pohár sovány kefir,
2 dkg reszelt Óvári sajt,
kapor.
Elkészítés:
A
csirkemellet 2 szeletbe vágjuk, megkenjük
tojásfehérje, búzacsíra, finomra vágott
petrezselyem keverékével és kissé megsózzuk.
Fölcsavarjuk, összetűzzük, vagy fehér cérnával
összekötjük. A megtisztított, kis kockára vágott,
vegyes zöldséget kevés forró vízben félig puhára
főzzük. Olajjal kikent, tűzálló tálba tesszük a
zöldséget, rátesszük a csirketekercset, ráöntjük a
zöldséglevet, lefedjük, és sütőben puhára
pároljuk, végül a levét elpárologtatjuk.A zukkinit
forró vízben kevés sóval 10 percig főzzük,
leszűrjük, kihűtjük. Összekeverjük az 5 dkg apró
kockára vágott párizsival, 1 pohár kefirrel,
finomra vágott kaporral, megszórjuk reszelt
sajttal.
Energia tartalom: 310
kcal, 1290 kJ.
Fehérje: 34
g.
Zsír: 13
g.
Szénhidrát: 13
g.
VEGYES
GYÜMÖLCSSALÁTA
Hozzávalók:
10 dkg alma,
10 dkg körte,
20 dkg grapefruit,
5 dkg
meggy,
2
evőkanál
búzacsíra.
Elkészítés:
A grapefruitot kettévágjuk, a belsejét
óvatosan kiszedjük, átpréseljük vagy 1 dl vízzel
turmixoljuk. A gyümölcs héját félretesszük. A
megtisztított, vékony szeletekre vágott almát és
körtét a grapefruittal összekeverjük és
hozzákeverjük a búzacsírát. A salátát a grapefruit
héjába tálaljuk és meggy szemekkel
díszítjük.
Energiatartalom: 103
kcal, 429 kJ.
Fehérje:
0.
Zsír:
0.
Szénhidrát: 19
g.