Ünnepi töltött
pulyka
Hozzávalók:
4 kg-os pulyka
1 kisebb
libamáj(25 dkg)
2 dl tej
5 dkg vaj
4-5
szem gomba
1 kávéskanál kapribogyó
1
zsemle
2 kemény tojás
2 gerezd
fokhagyma
1 kg főtt, hámozott gesztenye
1
nyers tojás
só
bors
3-4 kanál zsír
Elkészítés:
A pulykát két nappal előbb
besózzuk. Amikor a készítéséhez fogunk, előbb pár
órát álljon szobahőmérsékleten, hogy ne legyen
hideg. A libamájat és a pulyka máját a tejben és a
vajban a gombával és a kapribogyóval megsütjük. Ha
kihűlt, ledaráljuk a tejben áztatott és kicsavart
zsemlével, a kemény tojásokkal, a fokhagymával és
a gesztenye felével. Ha van egy kis maradék sült
hús, vagy gépsonka, azt is ledarálhatjuk.
Eldolgozzuk a nyers tojással, sóval, borssal és a
sült májak levével. A keverékkel megtöltjük a
pulykát a bőre alatt, az egészben maradt
gesztenyéket pedig a hasüregébe tesszük. A zsírt
megforrósítjuk és mindenütt megöntözzük vele a
pulyka bőrét, nehogy párolás közben felhasadjon.
Aláöntünk egy pohárnyi forró vizet és fedő alatt 2
óra hosszat pároljuk. Ha kell, még utána öntünk
1-1 merőkanál forró vizet. Utána sütőbe tesszük,
saját levével öntözgetve 1-2 órán át sütjük,
aszerint, hogy milyen idős és mekkora a pulyka.
Időnként meg is forgatjuk, hogy minden oldala szép
rózsaszínűre piruljon.
Gesztenyés
pulyka
Hozzávalók:
1 pulyka
1 kg gesztenye
25
dkg sovány sertéscomb darálva
2 zsemle
2
tojás
1 dl tejföl
10 dkg füstölt szalonna
kevés olaj
só
bors
kevés tej
Elkészítés:
A zsemlét beáztatjuk a tejbe.
A gesztenyét megfőzzük, megtisztítjuk és áttörjük.
Az így előkészített gesztenyemasszázoz hozzáadjuk
a darált húst, a kinyomkodott és ugyancsak
megdarált zsemléket, a nyers tojásokat, a tejfölt,
a sót és a borsot. Ezt a tölteléket betöltjük a
pulyka mellbőre alá és a hasüregbe. A hasüreg
nyílását összetűzzük, a mellét pedig betakarjuk a
csíkokra vágott szalonnával. Az így elkészített
pulykát a forró olajban megforgatjuk, és kevés
vízzel puhára pároljuk. Ezután sütőbe tesszük és
szép pirosra sütjük. Tálaláskor a hasüregben levő
tölteléket szeletekre vágva a pulyka köré
rendezzük.
Almapürét kínálunk hozzá.
Diós-mákos
beigli
Hozzávalók:
1/2 kg liszt
25 dkg vaj vagy
margarin
2 egész tojás
5 dkg cukor
2 dkg
élesztő
2 dl tej
pici só
30 dkg
dióbél
20 dkg porcukor
10 dkg finom édes
morzsa
citromhéj
10 dkg mazsola vagy apró
kockára vágott birsalmasajt
30 dkg darált
mák
20 dkg cukor
3 dl tej
1 cs. vaníliás
cukor vagy citromhéj
5 dkg dara vagy
liszt
Elkészítés:
Az élesztőt langyos tejjel és
cukorral felfuttatjuk. A lisztet a vajjal
elmorzsoljuk, hozzáadjuk a jól felvert egész
tojásokat, az élesztőt, porcukrot, sót, tejet,
gyorsan összedolgozzuk, és két órán át deszkán
letakarva pihentetjük. Utána 2 nagyobb vagy 4
kisebb ciót formálunk belőle. 1/2 cm vastag
téglalap alakúra nyújtjuk. Rákenjük a tölteléket,
a széleit 2 cm szélességben üresen hagyva,
összecsavarjuk úgy, hogy a csavarás vége alul
legyen. Sütőlemezre fektetjük, tetejét egész
tojással megkenjük, és egy órán át langyos helyen
kelesztjük. Utána kenjük át tojásfehérjével és 1/2
órára tegyük hideg helyre. A tésztát kihűtjük,
ettől lesz a színe márványos. Sütőbe helyezés
előtt az oldalait helyes villával gyengén
megszurkáljuk, nehogy felrepedjen, és forró
sütőben 25-30 percig sütjük. A sütő ajtaját ne
nyitogassuk.
A diótöltelék
készítése
3 dl vízből a
cukorral sűrű szirupot főzünk, ebbe beleöntjük a
diót, összekeverjük, levéve a tűzről hozzákeverjük
a morzsát és a többi anyagot.
A máktöltelék
készítése
A tejet felforraljuk,
hozzáöntjük a darával elkevert mákot és végül a
cukrot. Ehhez is adhatunk mazsolát vagy
birsalmasajtot.
Ha vegyesen készítjük dió- és
máktöltelékkel, a töltelék fele mértékét vesszük.
Mindkét tölteléket hidegen kenjük a
tésztára.
Gyümölcskenyér
Hozzávalók:
5 tojás
15 dkg cukor
10 dkg
langyos vaj
3-4 ek rum
10 dkg darabosra
vágott dió
10 dkg mazsola
10 dkg
csokoládé
10 dkg cukrozott gyümölcs
esetleg
aszalt gyümölcs
kemény gyümölcsíz
4 ek
rétesliszt
Elkészítés:
A tojássárgákat habosra
keverjük a cukorral, a vajjal, és a rummal.
Hozzáadjuk az előzőleg lisztbe mártogatott diót, a
megtisztított és félbevágott mazsolát, az apró
kockákra vágott csokoládét, a cukrozott
gyümölcsöt, az aszalt gyümölcsöket és a kis
kockákra vágott gyümölcsízt. Beleszórjuk a
réteslisztet, végül óvatosan elvegyítjük a
tojásfehérjékből vert kemény habbal. Egy
őzgerincformát vajjal kikenünk, porcukorral
beszórunk, beleöntjük a masszát.
Nem forró sütőben, lassú
tűznél sütjük.