Receptek  
 


 



































 

 

Aranyló tyúkhúsleves
 

Hozzávalók:

1 kisebb tyúk
4-5 szál sárgarépa
3-4 szál petrezselyemgyökér
1 darabka zeller
1 darabka karalábé vagy karfiol
1 kisebb fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 paradicsom
1 zöldpaprika
1 szem burgonya

zöldbors
fekete bors (szemes)
néhány szem köménymag

Elkészítés:

A zöldségeket megtisztítjuk. A vöröshagyma és a fokhagymagerezd héját nem távolítjuk el, csak a végeit vágjuk le. A paprikát hosszában kettévágjuk és magházát eltávolítjuk. A megtisztított és feldarabolt tyúkot kb. 4 liternyi vízbe feltesszük főni. Ha a víz felforrt, hozzáadjuk az alaposan megmosott zöldségeket. Megsózzuk a levest és beletesszük a fűszereket. Lassú tűzön addig főzzük, míg a hús és a zöldségek is megpuhulnak (kb. 3 óra). A levest leszűrjük és csigatésztát vagy cérnametéltet főzünk bele

Tejfölös bableves

Hozzávalók:

25 dkg tarkabab
egy füstölt sertéscsülök
egy-egy petrezselyemgyökér és sárgarépa
egy evőkanál zsiradék
egy evőkanál liszt
egy evőkanál apróra vágott vöröshagyma
egy kávéskanál pirospaprika

szemesbors
egy deci tejföl
ecet
csipetke

Elkészítés:

A babot előző este beáztatjuk. Másnap annyi vízben, amennyi ellepi, a csülökkel és a négyrét vágott zöldségekkel együtt feltesszük főni. Ha már olyan puha a hús, hogy a csontról leválik, a csülköt kivesszük, kicsontozzuk és apró kockákra vágjuk. Közben a zsiradékból a liszttel és a hagymával rántást készítünk, meghintjük a paprikával, felengedjük egy kevés hideg vízzel, és a levesbe öntjük. Beletesszük a húsdarabkákat és együtt alaposan átforraljuk. Ha a csülöktől nem lenne elég sós, utánasózzuk. Végezetül kevés ecettel ízesítjük, beleöntjük a tejfölt (aki szereti, a tejfölözés előtt főzhet bele egy marék csipetkét).

Tárkonyos csülökleves

Hozzávalók:

1 db füstölt csülök
15 dkg sárgarépa
10 dkg fehérrépa
10 dkg vöröshahyma
1 tojássárgája
2 dl tejszín (cukormentes)
2 teáskanál szárított tárkony
1/2 citrom

orolt bors ízlés szeint

Elkészítés:

A füstölt csülköt alaposan megmossuk és hidegvízben feltesszük foni. Ha puhára fott, akkor kiveszük, kicsontozzuk és apró kockákra felvágjuk. A fozolét ne borítsuk ki, azzal engejük fel a levest. A sárgarépát és a fehérrépát megtisztítjuk, kis kockákra vágjuk. A vöröshagymát nagyon apróra vágjuk és kevés étolajon megdinszteljük. Beleteszük a felkockázott zöldségeket és hozzáöntünk kb. 1 litert a csülök fozolébol. Beletesszük a tárkonyt, a citromot és a borsot. Sózni nagyon óvatosan kell, mert a csülöklé általában elég sós. Puhára fozzük, beletesszük a kockákra vágott csülköt, jól felforraljuk.

A tejszínhez hozzákeverjük a tojássárgáját és a leveshez öntjük. Tovább forralni már nem szabad mert a tejszín összemegy. Tálalás elott kivesszük a citromot.





 

   

     

     

       



  
 
                      

Video-DVD-Centrum Toplista Hungarian Web Toplista A-STAT - a halálpontos webstatisztika Toplapok.hu - a statisztika


InterStat.hu