Aranyló
tyúkhúsleves
Hozzávalók:
1 kisebb tyúk
4-5 szál
sárgarépa
3-4 szál petrezselyemgyökér
1
darabka zeller
1 darabka karalábé vagy
karfiol
1 kisebb fej vöröshagyma
1 gerezd
fokhagyma
1 paradicsom
1 zöldpaprika
1
szem burgonya
só
zöldbors
fekete bors
(szemes)
néhány szem köménymag
Elkészítés:
A zöldségeket megtisztítjuk.
A vöröshagyma és a fokhagymagerezd héját nem
távolítjuk el, csak a végeit vágjuk le. A paprikát
hosszában kettévágjuk és magházát eltávolítjuk. A
megtisztított és feldarabolt tyúkot kb. 4 liternyi
vízbe feltesszük főni. Ha a víz felforrt,
hozzáadjuk az alaposan megmosott zöldségeket.
Megsózzuk a levest és beletesszük a fűszereket.
Lassú tűzön addig főzzük, míg a hús és a zöldségek
is megpuhulnak (kb. 3 óra). A levest leszűrjük és
csigatésztát vagy cérnametéltet főzünk bele
Tejfölös
bableves
Hozzávalók:
25 dkg tarkabab
egy füstölt
sertéscsülök
egy-egy petrezselyemgyökér és
sárgarépa
egy evőkanál zsiradék
egy evőkanál
liszt
egy evőkanál apróra vágott
vöröshagyma
egy kávéskanál
pirospaprika
só
szemesbors
egy deci
tejföl
ecet
csipetke
Elkészítés:
A babot előző este
beáztatjuk. Másnap annyi vízben, amennyi ellepi, a
csülökkel és a négyrét vágott zöldségekkel együtt
feltesszük főni. Ha már olyan puha a hús, hogy a
csontról leválik, a csülköt kivesszük,
kicsontozzuk és apró kockákra vágjuk. Közben a
zsiradékból a liszttel és a hagymával rántást
készítünk, meghintjük a paprikával, felengedjük
egy kevés hideg vízzel, és a levesbe öntjük.
Beletesszük a húsdarabkákat és együtt alaposan
átforraljuk. Ha a csülöktől nem lenne elég sós,
utánasózzuk. Végezetül kevés ecettel ízesítjük,
beleöntjük a tejfölt (aki szereti, a tejfölözés
előtt főzhet bele egy marék csipetkét).
Tárkonyos
csülökleves
Hozzávalók:
1 db füstölt csülök
15 dkg
sárgarépa
10 dkg fehérrépa
10 dkg
vöröshahyma
1 tojássárgája
2 dl tejszín
(cukormentes)
2 teáskanál szárított
tárkony
1/2 citrom
só
orolt bors ízlés
szeint
Elkészítés:
A füstölt csülköt alaposan
megmossuk és hidegvízben feltesszük foni. Ha
puhára fott, akkor kiveszük, kicsontozzuk és apró
kockákra felvágjuk. A fozolét ne borítsuk ki,
azzal engejük fel a levest. A sárgarépát és a
fehérrépát megtisztítjuk, kis kockákra vágjuk. A
vöröshagymát nagyon apróra vágjuk és kevés
étolajon megdinszteljük. Beleteszük a felkockázott
zöldségeket és hozzáöntünk kb. 1 litert a csülök
fozolébol. Beletesszük a tárkonyt, a citromot és a
borsot. Sózni nagyon óvatosan kell, mert a
csülöklé általában elég sós. Puhára fozzük,
beletesszük a kockákra vágott csülköt, jól
felforraljuk.
A tejszínhez hozzákeverjük a
tojássárgáját és a leveshez öntjük. Tovább
forralni már nem szabad mert a tejszín összemegy.
Tálalás elott kivesszük a citromot.