Receptek  
 


 



































 

   

Hízókúrához ajánlott receptek, gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt.

(A fogyni vágyók, lehetőleg ezeket a recepteket kerűljék!)

ÉDESSÉGEK

 Diós falatkák

Minden recepthez mellékelem a dietetikus véleményét is.

A csokoládé és a dió együtt nagyon finom, de zsírtartalom szempontjából is a csúcson járnak. Mértékkel ugyan, de azért nyugodtan fogyasztható édesség.

Hozzávalók:

10 dkg csokoládé
3 evőkanál víz
1 evőkanál tejszín
2 evőkanál rum
15 dkg porcukor
12,5 dkg dió (durvára vágott)
30 dióbél


Elkészítés:

A csokit kis darabokra tördeljük, és vízgőz felett, a vizet is hozzáadva, felolvasztjuk. Belekeverjük a tejszínt, a rumot, és sima krémmé dolgozzuk. Hozzáadjuk a cukrot és a durvára vágott diót. Hideg helyre tesszük, hogy megkeményedjen a massza. Amikor már kemény, de azért formázható, kis golyókat készítünk, és minyonpapírokra rakjuk. Minden golyó tetejére egy-egy dióbelet teszünk.

Mézeskalácshab vaníliaöntettel és konyakos szilvával

Karácsony környékén a mézeskalács az ünnepi asztal és a fenyőfa dísze is lehet. Ezen az időszakon kívül ezt a receptet máskor nem is ajánljuk, nagyon magas zsír- és energiatartalma miatt.

Hozzávalók:

3 lap zselatin vagy szűk
1 dkg zselatinpor
10 dkg étcsokoládé
2 tojás
1 tojássárgája
1 púpozott evőkanálporcukor
1 vaníliarúd
1 evőkanál mézeskalácsfűszer
2,5 dl tejszín
a vaníliamártáshoz:
1 egész tojás
2 tojássárgája
1 evőkanál porcukor
1 vaníliarúd
2,5 dl tej
a díszítéshez:
12 szem konyakban eltett szilva

Elkészítés:

A zselatint annyi hideg vízbe áztatjuk, amennyi ellepi. Az étcsokoládét tálba tördeljük, és vízgőz fölött kevergetve megolvasztjuk.
A tojásokat, a tojássárgáját, a porcukrot, a vaníliarúd kikapart belsejét és a mézeskalácsfűszert vízgőz fölött 8-10 percig habverővel verve sűrűre főzzük.
A felolvasztott csokoládét, majd a feloldódott zselatint a tojásos masszába keverjük, és legalább 2-3 órára hideg helyre tesszük, hogy jól megdermedjen.
Közben a tejszínt kemény habbá verjük, majd a kissé megszilárdult masszába forgatjuk, és tála-lásig hideg helyre tesszük.
Tálaláskor két evőkanalat forró vízbe mártunk, és segítségükkel a megszilárdult mézeskalácsos habból galuskákat szaggatunk. Személyenként 3-4-et kistányérra csúsztatunk, és a vaníliamártással körülöntve, konyakos szilvával díszítve kínáljuk.
A vaníliamártáshoz a tojást meg a tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük. A vaníliarudat felhasítjuk, belsejét a tejbe kaparjuk, felforraljuk, majd a tűzről lehúzzuk, és a tojásos masszát habverővel verve óvatosan belekeverjük. A tűzre visszatesszük, és szüntelenül verve addig melegítjük, amíg sűrű krémmé válik. Ezután hűlni hagyjuk.

HÚSÉTELEK, HÚSPÓTLÓK

Baconba göngyölt csirkemáj

A csirkemáj - mint minden egyéb máj is - a méreganyagok kiszűrését végzi. Ezért kisgyermekeknek (hatéves kor alatt) nem ajánlott adni, felnőtteknél a magas koleszterintartalom miatt kell elgondolkodni a tányér előtt.

Hozzávalók:

25 dkg bacon szalonna
10 db nagyobb csirkemáj /2 személyre/
kb. fél bögre liszt
majoranna
bors
fél dl. étolaj

Elkészítés:

A csirkemájról leszedem a szivet.
A lisztbe teszek izlés szerint majorannát és frissen őrőlt borsot, majd ebbe beleforgatom a májat. Ezt felgöngyölöm a bacon szalonnába, és egy kisebb edény aljára helyezem, szorosan egymás mellé, a többivel együtt. Ráöntöm az étolajat, lefedem és fél órán át sütöm, kb.175 C-on, majd fólia nélkül még fél órát sütöm. Köretnek rizi-bizit ajánlok hozzá és savanyúságot.

Libahússal rakott kel

A libahús zsírtartalma valamivel magasabb, mint a többi szárnyasé. Ez és a rizs összességében magas kalóriatartalmúvá avatja ezt az ételt, ezért ajánlott a hízni vágyóknak.


Hozzávalók:

6 személyre 
1 libaaprólék (kb. 1 kg)

1 kg kelkáposzta
10 dkg rizs
1 evőkanál ételízesítő
őrölt bors
késhegynyi őrölt köménymag
1 kiskanál pirospaprika
2 tojás
2 dl tejföl
olaj

Elkészítés:

Előkészítése: a megtisztított és feldarabolt libaaprólékot éppen csak annyi vízbe teszem, amennyi ellepi, majd megsózom és fedő alatt puhára főzöm. Kicsontozom és ledarálom. A levét megőrzöm. Közben a kelkáposztát leveleire szedem, megmosom, lecsöpögtetem, és vékony csíkokra vágom. A rizst megmosom, leszűröm.

Elkészítése: egy kikent tepsibe terítem a kelkáposzta felét, majd rászórom a rizst. A darált húst összekeverem a vegetával, borssal, köménymaggal és kevés pirospaprikával. Rákenem a rizses kelkáposztára, majd a maradék kellevelekkel befedem. A tojást 3 deci - a libaaprólék főzővizéből mert - húslével és a tejföllel felverem, majd az egészet ráöntöm a kelkáposztára. A tepsit befedem, és előmelegített forró sütőben 40 percen át párolom. Végül a tetejét aranysárgára pirítom.

Töltött sonka pirított sajttal

A fehérborral-tejszínnel készülő ételek egyik tulajdonsága (finom ízük mellett), hogy javítják az étvágyat, miközben már eleve magasabb energiatartalommal bírnak. Legyengült állapotban így jól használatóak.

Hozzávalók:

4 személyre:
250 g gomba
2 evőkanál vaj
2 evőkanál liszt
1,5 dl tejszín
1,5 dl fehérbor
só, bors
1 tojás
400 g főtt sonka
két kis paradicsom
75 g reszelt ementáli sajt
ízlés szerint petrezselyem

Elkészítés:

A megtisztított és felszeletelt gombát rövid ideig vajban megpirítjuk, majd kiszedjük belőle. Lisztet keverünk a zsiradékba, fehérborral és tejszínnel felöntjük, és addig főzzük, amíg be
nem sűrűsödik. Levesszük a tűzről, megfűszerezzük, és hozzákeverjük a gombát és a tojást. Egymás mellé helyezzük a sonkaszeleteket, és elosztjuk rajta a tölteléket. Tasakokat formálunk belőle, és sütőformába tesszük. Paradicsomszeleteket rakunk közé, és kicsit megsózzuk. Megszórjuk sajttal. Az előmelegített sütő felső részére helyezzük, és addig sütjük, amíg a sajt ráolvad.



EGYTÁLÉTELEK

Alufóliában sült csirkemell kolbásszal

Csak végül derül ki, hogy ez egy szabadtűzön készítendő étel, így felületes ránézésre azt gondolhatjuk, hogy a zsírszegény csirkecomb és az alufólia összhatását nagyban rontja a kolbász és a szalonna. Az évi néhány grillpartin viszont ez a "bűnözés" még megengedhető.


Hozzávalók:

1 személyre:
fél csirkemell
3 karika parasztkolbász
fél evőkanál ételízesítő
2 vékony szelet szalonna

Elkészítés:

Előkészítés: A csirkemellet megmossuk, szárazra töröljük. A vastagabb részén nyílást vágunk a húsba, és bedugjuk a kolbászkarikákat. A csirkemellet bedörzsöljük az ételízesítővel, betekerjük a szalonnaszeletekbe, és lazán alufóliába csomagoljuk.

Elkészítés: Tüzet rakunk, majd amikor már csak parázslik, beletesszük az alufóliás batyukat, és kb. 30 perc alatt megsütjük. Kivesszük a parázsból, óvatosan kibontjuk, és kenyérrel, uborkával esetleg alufóliában sült burgonyával fogyasztjuk.


Olasz tészta

Finom, de nagyon kalóriadús étel. Habtejszín helyett főzőtejszínt használva, sovány sajtot ráreszelve a füstölt helyett némileg csökkenthető a kalóriák száma.

Hozzávalók:

1 liter habtejszín
3 db konzervkukorica
fél-háromnegyed kg csiperkegomba (nyers)
30 dkg sonka
20 dkg bacon
30 dkg füstölt sajt

bors
bazsalikom


Elkészítése:

Előkészítjük a hozzávalókat. Megpírítjuk a sonkát és a bacont, rátesszük a gombát, hozzáadjuk a fűszereket. 5-10 percig pirítjuk, majd rátesszük a kukoricát és felöntjük a tejszínnel. Belerakjuk a kockára vágott sajtot, és forrásig kevergetve főzzük. Mindeközben kifőzzük a tésztát. Összekeverjük a mártást a tésztával és melegen tálaljuk

PÉKSÜTEMÉNYEK

Lusta lángos

Az olajban sült ételek általában súlyuk harmadát is képesek olajból magukba szívni, ezért magas az energiatartalmuk. Mértékletesen fogyasszák az ilyen ételeket.

Hozzávalók:

1 kg liszt,
1 evőkanál só,
1 doboz tejföl,
3 dkg élesztő,
5 dl tej,
2 evőkanál étolaj.

Elkészítése:

Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk, majd a hozzávalókkal együtt jól összedolgozzuk. Fél órát kelesztjük, majd sütjük.
Csak annyit sütünk, ami éppen elfogy, a maradékot olajozott zacskóba, majd a hűtőbe (nem fagyasztóba) tesszük. 1 hétig eláll. Mindig frissen lehet sütni.

Mandulás kuglóf

Igazán magas energia- és zsírtartalommal bír ez a sütemény, ezért csak mérsékelt mennyiségben, vagy csak azok fogyasszák, akiknek nem kell súlyukra ügyelni.

Hozzávalók:

15 dkg (kávés) csokoládé
a formához vaj és 2 evőkanál darált mandula
10 dkg vaj
7,5 dkg porcukor
2 evőkanál rum
4 tojás 
10 dkg darált mandula
1 evőkanál liszt

Elkészítés:

A csokoládét lereszeljük . Két kisebb kuglófformát (kb. 10 cm átmérőjűek legyenek) kivajazzuk, beszórjuk mandulával, és hidegre tesszük. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük.

A vajat a porcukor felével, a rummal habosra keverjük. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, és beleszitáljuk a maradék porcukrot. A vajas masszához keverjük a tojássárgákat, a mandulát, a lisztet, a csokoládéreszeléket, és végül a tojáshabot is beleforgatjuk. A masszát a formákba töltjük, és sütőben kb. 20 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni. A kuglófot tálra borítjuk és tejszínhabbal tálaljuk.


Ropogós almás táska

Ez a sütemény sem éppen energiaszegény, de legalább vitaminokat és rostokat is tartalmaz. Téli napokon hasznos rostpótló is, kellemes ízesítéssel.

Hozzávalók:

27 dkg liszt
2 dkg élesztő
1 dl+2 evőkanál tej
6 dkg cukor
6 dkg vaj
5 közepes alma
2 evőkanál citromlé
20 dkg mazsola
1 csipet fahéj
1 evőkanál rum
1 tojássárgája
4 evőkanál jégcukor (durva szemű cukor)

Elkészítése:

A lisztet tálba szitáljuk, közepébe mélyedést nyomunk, és belemorzsoljuk az élesztőt. Összekeverünk 2 evőkanál tejet és 1 teáskanál cukrot, ráöntjük az élesztőre. Kissé elkeverjük, és 15 percig pihenni hagyjuk. A vajat felolvasztjuk (nem forrósítjuk), és a maradék cukorral és tejjel a lisztre öntjük. Alaposan összedolgozzuk, és letakarva kb. 30 percig kelesztjük. Közben meghámozzuk az almákat, négybe vágjuk, magházukat kiemeljük. Citromlével elkevert vízbe tesszük. A mazsolát elkeverjük a fahéjjal és a rummal. A sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, és akkor négyzeteket vágunk ki belőle, hogy a negyed almákat bele tudjuk csomagolni. Minden négyzet közepébe 1-1 almadarabot teszünk, és megszórjuk a rumos mazsolával. A tésztát az alma felett összezárjuk, megkenjük felvert tojássárgájával, és megszórjuk a jégcukorral. Sütőpapírral kibélelünk egy tepsit, rárakjuk a táskákat, és a sütőben kb. 30 percig sütjük.




 

   

     

     

       



  
 
                      

Video-DVD-Centrum Toplista Hungarian Web Toplista A-STAT - a halálpontos webstatisztika Toplapok.hu - a statisztika


InterStat.hu