Ananászos
csirkemell
Hozzávalók:
1 közepes nagyságú
csirkemell
1/4 kg-os ananász konzerv
2 dkg
vaj
2 szelet sajt
só
gyömbérpor
Elkészítés:
A csirkemellet leborözzük és
két darabba vágjuk. Az ananászból néhány barabot
laskára vágunk és a húst megtuzdeljük vele. A mell
külsejét sóval sóval, gyömbérrel meg vajjal
bedörzsöjük és tuzálló tálra helyezzük. A tálat
lefedve a forró sütobe toljuk és a húst saját
levében puhára pároljuk, de nem pirítjuk meg.
Ekkor a többi, kisebb ananászt köré terítjük, az
egészet egy kevés ananászlével megöntözzük,
lefedjük 1-1 szelet sajttal és 5-6 percig sütjük
még.
Petrezselymes rizzsel
tálaljuk.
Bakonyi sertésszelet
gombával
Hozzávalók:
60 dkg sovány sertés vagy
csirkehús
20 dkg gomba
3 ek. olaj
4 dkg
liszt
2 dl sovány tejföl
1
kk.pirospaprika
só
Elkészítés:
Mártsuk be a hús mindkét
oldalát lisztbe és süssük meg. Ugyanebben az
olajban pirítsuk meg a hagymát, majd adjuk hozzá a
paprikát és a szeletelt gombát. Pár percig
kevergessük. Adjunk hozzá 2 dl vizet és hozzuk
forrásba. Ezt a lét öntsük a hússzeletekre és
pároljuk meg. Surítsük a tejfölben elkevert
liszttel.
Galuskával tálaljuk.
Fokhagymás
ponty
Hozzávalók:
1 kg körüli ponty
10 dkg Ráma
margarin
4-5 gerezd fokhagyma
1-1 csokor
petrezselyem- és
zellerzöld
só
bors
paprika
liszt
kevés
citromlé
2 dl tejföl
Elkészítés:
A Rama margarint 2-3 gerezd
tört fokhagymával, a finomra vágott zöldekkel,
sóval, borssal és citromlével simára keverjük. A
megtisztított ponty fejét és farkát levágjuk,
törzsét a gerincére merolegesen bevagdaljuk.
Ezekbe a vágatokba töltjük az ízesített vajat.
Kikent tuzálló tálba tesszük a halat (úgy, mintha
úszna), és tetejét paprikás liszttel meghintjük.
Borsónyi vajat morzsolunk rá. Kb. 1/2 órán át
sütoben sütjük. Végül leöntjük 2 gerezd tört
fokhagymával elkevert tejföllel, és még kb. 10
percre visszatoljuk a sütobe.
Sós burgonyával kínáljuk.