Receptek  
 


 



































 

    

Praktikus konyhai, háztartási tippek



Vaníliás cukrot készíthetünk, ha jól zárodó üvegbe a porcukorba teszünk egy szál vanília rudat.

Ha citrom, narancs lereszelt héját porcukorral összekeverve jól záródó üvegbe tesszük, hosszú ideig eláll.

Hogyha az egész citromokat egy nagyobb edénybe, például egy öt literes beföttes üvegbe tesszük, vizet töltünk rá, a citrom sokáig friss marad, és látványával sokáig vidít. A vizet naponta cseréljük.

Ha petrezselymet apróra vágva kb. negyedannyi sóval üvegbe tesszük, sokáig eláll.

Ha a fehérrépa tetejét 1-2 cm vastagon levágjuk, vizes tálba tesszük, hamar kinőnek a friss petrezselyem levelek.

Ha a tartóba néhány szem rizst teszünk, nem nedvesedik a só.

Ha a keménytojást sós vízben főzzük, könnyen lejön a héja.

Nem fröcsköl az olaj, ha egy kevés sót teszünk bele.

A hagyma nem csípi a szemet, ha felvágás előtt vízbe tesszük.

A felvert tojásfehérje hamarabb kemény lesz, ha pár csepp citromot teszünk hozzá.

Másnaposság, fejfájás érzése ellen igyunk fekete kávét, amibe tegyünk mézet és egy citrom levét.

A hüvelyes zöldségek hamarabb megpuhulnak, és könnyebben emészthetők lesznek, ha egy kevés szódabikarbónát teszünk főzés közben hozzá.

Mi legyen a kamrában ?

Ahhoz, hogy "rendes" konyhát vezethessünk, feltétlenül rendelkeznünk kell egy bizonyos készlettel, tartalékkal.
Könnyen belátható, hogy az ésszerű készlettárolással három legyet is üthetünk egy csapásra:

1. Mindig van otthon az adott élelmiszerekből. Nem kell vasárnap dél előtt pár perccel a legdrágább kisboltba ugrani, mezt kifogyott valami egyszerű hozzávaló.
2. Ésszerű konzerválási módszerekkel (üveges, szárított és fagyasztott) mindig kéznél van a nyersanyag.
3. Ésszerű vásárlással, havonta egyszer - kétszer nagyáruházakban, illetve akciók esetén - takarékosan tárolhatunk és ez összegében nagyon sok pénzt tesz ki.


Mindig legyen otthon:

Lecsó

A magyar konyha jellemző étele, hozzávalója és ízesítője a lecsó. Magyaros ételek, egyszerű, gyors reggelik és vacsorák mindig kéznél lévő hozzávalója.

A lecsót többféle módon és kiszerelésben tárolhatjuk, mint:

- Üveges natúr lecsó, melyet vásárolhatunk, vagy magunk tehetünk el. Készíthetünk belőle lecsót, töltött paprikát, rácpontyot, egy-két kanálnyit véve beletehetjük magyaros ételekbe.
- Natúr lecsó fagyasztva.
- Kész lecsó üvegben.
- Kész fagyasztott lecsó.
- Kis adagokban fagyasztott lecsó.


Pörkölt

A lefagyasztott maradék, vagy erre a célra főzött pörköltből számtalan ételféleséget varázsolhatunk néhány perc alatt. Ezekből csak néhány megemlítésére van itt mód:

- Gulyásleves
- Tarhonyáshús
- Szerb rizseshús
- Magyaros húskrém
- Hortobágyi palacsinta


Vágott petrezselyem

Nálunk mindig van a fagyasztóban apróra vágott petrezselyem, amelyet így gazdaságosan és praktikusan bármely ételbe felhasználhatunk.
Minket anyósom lát el ezzel a fontos hozzávalóval. Mikor petrezselymet egyel, akkor teszi el a tekintélyes mennyiségű petrezselyemzöldet.


Száraztészta

Aki száraztésztát tárol a kamrájában, azt nem érheti sohasem meglepetés. Legyen mindig otthon spagetti, kockatészta, tarhonya, lebbencstészta, amelyekből a Legjobb tésztaételek készíthetők.
A kifőtt tészták kiválóan fagyaszthatók.


Krokett

Mikor az újkrumpli megjelenik, már nem nagyon kell a régi. Ha bőven maradt, akkor lecsírázzuk, héjában megfőzzük és áttörve, a megfelelő lisztmennyiséggel, tojással sóval és kevés reszelt szerecsendióval összegyúrva kroketteket formálunk és azokat felvert tojásba, majd zsemlemorzsába hempergetjük. Egy tálcán kell kiteríteni és a gyorsfagyasztó rekeszbe tenni. Egy fél nap múlva bele lehet tenni a jól záródó zacskóba és úgy tárolni a fagyasztóban.


Galuska (nokedli)

Érdemes a maradék galuskát lefagyasztani, amelyet aztán vagy köretként, vagy pedig más ételbe (például tojásos galuska, svédgaluska, túrós galuska) bármikor felhasználhatunk.


Rizs

Rizst szárazon, párolt rizst pedig fagyasztva mindig tartok otthon.
A kész rizsköretet polietilénzacskóban, vagy ételtároló dobozban lefagyasztom és köretként, vagy hozzávalóként felhasználhatom. Rizsfelfújt, töltött paprika, töltött káposzta stb készítésénél sok idő és munka takarítható meg vele. Kiválóan melegíthető mikrohullámú készülékben.


Tarhonya

A rizshez hasonlóan mindig érdemes készletet tartani száraz tarhonyából és kész tarhonyaköretből egyaránt.
A kész tarhonyát polietilénzacskóban, vagy ételtároló dobozban lefagyasztom és köretként, vagy hozzávalóként felhasználhatom. Keménytarhonyához, vagy tarhonyáshúshoz pillanatok alatt rendelkezésünkre áll a kész tarhonya.


Húsleves

A jó konyha egyik fontos alkotórésze a mindig kéznél lévő húsleves. Ebből érdemes a fagyasztóban némi készletet tartani.
Ha vasárnap húsleves marad, az leszűrve bekerül a fagyasztóba későbbi felhasználás céljára.


Pörköltszaft

Bármikor rendelkezésre áll az adagonként fagyasztott pörköltszaft, melyet aztán nagyon sok étel alapanyagául, vagy segédanyagául használhatok.

 

 

 


 

 

 



 

 

 

   

     

     

       



  
 
                      

Video-DVD-Centrum Toplista Hungarian Web Toplista A-STAT - a halálpontos webstatisztika Toplapok.hu - a statisztika


InterStat.hu